Нови съоръжения ще пречистват водите на Созопол, Черноморец и Лозенец

Нови съоръжения ще пречистват водите на Созопол, Черноморец и Лозенец
Източник: БГНЕС

Отпадъчните води на курортите Созопол, Черноморец и Лозенец ще бъдат пречиствани с нови съоръжения през летния сезон. Това стана ясно от проверката на министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова в комплексите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

За канализационната система на Созопол-Черноморец-Равадиново е реализиран проект: „Интегриран проект за водния цикъл на гр. Созопол - първи етап“. В изградената и въведена в експлоатация пречиствателна станция постъпват отпадъчните води от Созопол, Черноморец, местност „Буджака“, вилно селище „Санта Марина“ и местност „Аклади“. Пречистените отпадъчни води се заустват дълбоководно чрез тръбопровод с дължина около 1929 м западно от къмпинг “Златна рибка“ в Созополски залив.

През 2016 г. е изградена „Канално-помпена станция „Равадиново и напорен тръбопровод“ част от проект „Канализация на село Равадиново”. По този начин отпадъчните води ще постъпват до довеждащ колектор на ПСОВ-Созопол.

Резултатите от проверката показват спазване на индивидуалните емисионни ограничения, определени в разрешителното за заустване. За обекта няма наложени санкции, заяви министър Димов.

В канализационната система на с. Лозенец, община Царево действа изградената канализационната система. В пречиствателната станция се отвеждат за механично и биологично пречистване отпадъчните води от с. Лозенец и в.с. „Лозенец”. Пречистените отпадъчни води се отвеждат посредством колектор на 800 м в посока югозапад и се заустват в дере в местността “Хаджи Яне“, на 50 м от преливника на микроязовир. Дължината на дерето от мястото на заустване до бреговата ивица е 1500 метра.

Станцията е без необходимите съоръжения за отстраняване на азот и фосфор. През 2016 г. е изграден буферен /задържателен резервоар/ на вход ПСОВ, който задържа отпадъчните води, които идват към пречиствателната станция през най-натоварените часове на денонощието и ги отпуска за пречистване, когато притокът на вода спадне. Това не позволява вече непречистени води да се вливат в морето край Лозенец, допълни министърът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.