Над 5,2 млн. туристи са избрали България за лятната си почивка


Над 5,2 млн. туристи са избрали България за лятната си почивка
Снимка: iStock/Guliver

3080

Чуждестранните туристи, които ще влязат в България през трите летни месеца, ще надхвърлят 5,2 млн. Това каза председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов за записванията за почивка през лятото пред "Фокус".

„Най-натоварен ще бъде месец август, в който броят на чуждестранните посетители, които ще преминат граница, ще надхвърлят 2 млн. В същото време имаме около 3,8 млн. българи, които ще пътуват в същия този месец на територията на страната. Така че август месец ще бъде най-натовареният за туризма“, коментира Драганов.

По думите му записванията към този момент вече надхвърлят 72% за летния сезон, което в сравнение с миналата година е ръст от близо 6%. Той уточни, че става въпрос за организирани пътувания с обща цена от чуждестранни и български туроператори.

Драганов посочи, че основно България ще изберат българите за почивката си през лятото, тъй като в годишен план за 2017 г. се очакват около 17,5 млн. пътувания в страната.

„В чужбина ще излязат около 4,7 млн. българи. Българите най-често отиват в Гърция и Турция. В Гърция имаме около 780 000 в годишен план, в Турция – около 540 000. В същото време имаме и много пътувания в съседните страни - Македония, Румъния, Сърбия, както и към държавите от ЕС. Особено след появата на ниско тарифните авиокомпании, виждаме, че една част от полетите са пълни с българи. От януари месец ръстът на тези, които извършват пътувания, е в рамките на около 20% за всеки отделен месец“, каза още Румен Драганов.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички