Властта с амбиции да превърне България в по-висок клас туристическа дестинация


Властта с амбиции да превърне България в по-висок клас туристическа дестинация
Снимка: БГНЕС

4070

Основните приоритети на Министерство на туризма е превръщането на страната в туристическа дестинация от по-висок клас, предоставящ различни типове туризъм. Страната ни има потенциал да развива целогодишен - зимен и летен туризъм. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в рамките на изслушване в парламентарната комисия по икономика и туризъм, предаде БГНЕС.

Министърът на туризма представи и екипа си - зам.-министър Илияна Георгиева с ресор туристическа политика и Христо Кацаров - началник на кабинета на министъра.

Сред приоритетите на Министерство на туризма ще бъде и създаването на балнео и СПА дестинации и културно историческите дестинации освен традиционния туризъм като се цели да се разшири сезонът. Така се цели и генерирането на по-големи приходи от туризъм. Ангелкова заяви, че за миналата година страната ни има рекорд от чуждестранни туристи от 8.2 млн. туристи, което е със 17% повече спрямо предходната година, а приходите са над 6 млрд. лв. Целта е тази година да се увеличат тези резултати и да се превърнат в тенденция през целия 4-годишен мандат и годините напред, заяви Ангелкова.

По тази причина основна цел ще бъдат и промените в Закона за туризма и промените в Закона за черноморското крайбрежие, както и подзаконовите рамки, свързани с тях. Същото важи и за стратегията за устойчиво развитие на туризма, която в момента е на етап обществено обсъждане и до месец трябва да влезе в комисията за разглеждане.

Ангелкова заяви, че продължава институционалното изграждане на туристическите райони. Промените в закона за туризма предвиждат и правна регламентация за туристическата инфраструктура на здравните курорти.

Министърът на туризма заяви също, че ще работи и за туристическите атракции и за повишаване на качеството на туристическата услуга като цяло. За целта се създава туристически инспекторат, който ще осъществява контролната дейност съгласно Закона за туризма, за да са сигурни, че услугите, които се предлагат в бранша отговарят на изискванията.

Ще се обсъжда и институционален модел, гарантиращ правата на туристите. Това е изискване и на европейска директива. Относно проблема с кадрите, Ангелкова заяви, че към момента се работи за изработване на концепция за създаване на преквалификационен център към Министерство на туризма по примера на Франция и Испания.

Ангелкова подчерта, че миналата година са били приети промени в Закона за трудовата миграция и сега се предвиждат промени, които да улесняват наемането на работници от други страни.

Фокус в работата на министерството ще са и промените в Закона за черноморското крайбрежие във връзка с управлението на плажовете. Групирането на морските плажове се прави с цел да се съобразят специфичните изисквания на всеки плаж, но и за това да се подобри качеството на туристическите услуги. На тази основа се предлагат 4 групи плажове.

103 са неохрянаемите плажове към момента, заяви тя. Идеята е с промените да се направят по-атрактивни тези плажове които са по-малко посещаеми или са с по-труден достъп и така ще се помогне да им се намерят концесионери. Пример за такъв тип плажове е Камчия.

От министерството предлагат и намаляване на административната тежест за бизнеса като за целта са предложили отпадането на прекатегоризацията на пет години за плажовете, но за сметка на това да има засилен контрол на три години.

Ще продължим да рекламираме страната по три вида пазари - целеви, перспективни и други пазари. Това разделение се прави, за да сме по-ефективни и да се привличат повече чужденци, добави още тя.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички