Новият земеделски зам.-министър: Основна цел е премахването на "чертожниците"

Новият земеделски зам.-министър: Основна цел е премахването на чертожниците
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

Основната ни цел е да прекратим, доколкото може, т.нар. „чертожници“. Те са навсякъде във всеки един бранш. Говори се за виртуални стада, за несъществуващи площи и градини, които се чертаят. Това заяви пред БНР новият пети поред заместник-министър в Министерството на земеделието Чавдар Маринов. Той беше избран от протестиращите фермери, за да защитава техните интереси.

Маринов си дава сметка, че е натоварен с на практика нереалистични очаквания. Въпреки това вече има план минимум:

„Основният проблем е нелоялната конкуренция, която идва от няколко места. Първо е високо субсидираната продукция, която идва от ЕС – влиза в България на цени, които са под себестойността на продукцията на нашите земеделски производители. Това е изключително голям дисбаланс, тъй като всички ние оперираме на един пазар, ЕС е не толкова голям пазар, не са големи разстоянията и няма как да се конкурираме с другите състезатели. Трябва да компенсираме донякъде това изоставане“.

Маринов припомни настояването на всички браншови асоциации да бъде намерен механизъм за изплащане до 50% от себестойността на произвежданите продукции. Тази помощ я искаме в периода 2019 – 2022 г., когато започва следващия програмен период, добави той.

Другото предизвикателство пред новия зам.-министър е да мобилизира институциите, които биха могли да спрат нелегалния внос на плодове и зеленчуци от трети страни. Според него този нелегален внос освен че поставя в неравностойно положение земеделските производители, но и удря пряко върху фиска.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.