Обявиха таксите за синя и зелена зона за незаконни

Обявиха таксите за синя и зелена зона за незаконни
Източник: БГНЕС

Приемането на текста за определяне на сегашните цени на синя и зелена зона от Столичния общински съвет е незаконно. Това реши Административен съд – София-град по жалбата на Софийския обществен съвет и още две физически лица. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) в срок от 14 дни, съобщава Actualno.com.

Решението касае промяната на Наредбата за организацията на движението на територията на Столична община, взето още на 22-ри март, 2012 година. С тази промяна в София се въвеждат синя и зелена зона за паркиране на цени съответно от 2 лева и 1 лев на час, но не само. Другите промени са - винетки за паркиране от 15 лева месечно и 150 лева годишно за синя зона и 10 лева месечно плюс 100 лева годишно за зелена зона, съответно 450 и 300 лева годишно за всеки следващ автомобил на жилище, цени за служебен абонамент от 650 и 450 лева на месец, цена на скоба за неправилно паркиране от 30 лева, както и цена за репатриране на неправилно паркиран автомобил от 60 лева. Всичко това обаче е прието незаконно, посочва първата съдебна инстанция.

В обжалването на нормативната промяна се твърди, че Столичният общински съвет (СОС) не е компетентен да решава каква да е организацията на движение на територията на общината. Освен това се посочва, че е нямало публикувани мотиви относно решението за вдигане на таксата, не е публикуван и в срок от 14 дни проекта на Наредбата на сайта на Столична община (СО). Отделно има и оспорване, че СОС всъщност определя цена, а не такса за паркиране.

Още по темата за синя и зелена зона четете в Actualno.com.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.