Омбудсманът инициира промени в земеделски закони


Омбудсманът инициира промени в земеделски закони
Снимка: БГНЕС

2697

Омбудсманът и земеделското министерство предлагат законодателни промени, които пресичат възможност за ограбване на земеделските собственици. Това стана ясно днес на брифинг на тема: „Белите петна” „черните дупки” в закона за земеделските земи, който се проведе в офиса на омбудсмана Мая Манолова, предаде БГНЕС.

Поводът за обсъждането са опитите са измама и злоупотреба със земеделските земи. Участват представители на службата по вписванията, на съдиите по вписванията, на Нотариалната камера, на земеделското министерство, на браншовите организации, на земеделски производители и др. Обсъждат се нормативни промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието.

Факт са десетки жалби на земеделски производители и собственици на земя от цялата страна, в които сезират Манолова за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти, без тяхното знание и съгласие. Проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата в земеделието, буквално в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание. С нея отпада изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията.

В цялата схема са засегнати стотици имоти на хора, които реално стопанисват и отдават под наем своите имоти, подчерта Манолова. И показа измамен договор, в който са включени над 600 имота. Пробивът в законодателството е поради промени в законодателството, направени наскоро от НС, преди лятната ваканция. Лица, които не са собственици на земеделски земи сключват договори за наем, обичайно със свързано лице, уточни Манолова. След като бъде изготвен такъв договор наемодателят и наемателят отиват при нотариус, който заверява този договор без проверка на съдържанието и собствеността, след това този договор се вписва в службата по вписванията, следва регистрация, която дава право на субсидии. И така се създава възможност за ограбване на земеделските собственици, отбеляза Манолова. Затова и хората са толкова притеснени. Омбудсманът съобщи, че е провела много срещи и разговори в страната по този проблем, както и с институциите. Възниква спор в много от тези случаи, които нанасят вреди на земеделските собственици, каза Манолова. В спешен порядък се налагат законодателни промени, които омбудсманът е изготвил заедно със земеделското министерство. Би било добре до 1 октомври т.г. депутатите да приемат предложените промени, препоръча Манолова.

Новите законодателните промени, предложени от омбудсмана и земеделското министерство, изрично изискват договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти. При съсобственост вариантите за сключване на договор за наем са: от 50% идеални части, от 25% идеални части. Трябва да се представят скици при вписване на договорите за наем и аренда. Общинските служби по земеделие да не регистрират договори, сключени от несобственици. Вече сключени договори от несобственици могат да се потвърдят в едномесечен срок само от собствениците с нотариално заверена декларация. Декларацията се подава в службата по вписванията, а за едногодишните договори за наем - в общинската служба по земеделие. Таксата за нотариална заверка на декларацията е 5 лв. Служебно е заличаването от Агенцията по вписванията и от общинската служба по земеделие с несобственик. Изискванията се прилагат и за стопанската 2017/2018 г. Таксите за скица, съгласно действащите тарифи са: за кадастрална карта на хартиен носител - 5 лв., за електронен документ- 3.50 лв., а от картата на възстановената собственост- 4 лв.

Очакването е за незабавна реакция от страна на народните представители, подчерта Манолова. “Невъзможни неща няма, когато има воля за решение”, заяви зам.-председателят на земеделската комисия в НС Йордан Апостолов. Надявам се нашите представители в парламента да се включат активно и тази нередност да бъде преодоляна, за да успокоим земеделските производители , допълни депутатът от БСП за България Румен Георгиев. Нека внимаваме вместо да изпишем вежди да не избодем очи- скиците нямат отношение към измамническата схема, посочи бившият земеделски министър Венцислав Върбанов. Ако две трети от земите в България са по тази схема, то тази страна трябва да се разпусне, каза той и запита, ако е ясно, че най-големите измами са в областите Враца и Монтана защо прокуратурата не се е намесила досега. И предложи за измамниците строги наказания с промени в НК по този казус. Отдават се под наем чужди земи без никаква връзка със собственика - в сегашния закон няма забрана да се отдаде под наем чужда земя, опонира му Мая Манолова. Ние сме вече в новата стопанска година и колкото и да бърза НС с приемането на промените чисто процедурно няма как да се случат добрите намерения, заяви Върбанов. Според него законовите промени трябва да бъдат направени само в частта за собствеността. По новия ред с предложените днес законодателни промени земеделските собственици ще трябва да изразходват и доста средства, отбеляза Върбанов, с което Манолова и други експерти не се съгласиха. Отнемането на един от елементите на собствеността не струва ли повече от това да се направи заверка на подписите за 5 лв., запита представители на камарата на нотариусите Луиза Стоева.

„Трябва да се обсъди по-задълбочено проблема, тези предложения могат да усложнят ситуацията, ако не са добре обмислени”, заяви един от ощетените земеделски производители Юлия Стамова от гр. Вълчедръм. Имаме 6 хил. дка земи и за част от тях сме засегнати от тези измами там, където сме имали едногодишни договори, уточни тя. И разясни схемата за лице, което е злоупотребило с 40 дка от нейните земи и което тя дори не познава. Просто законът досега му позволява да направи това, добави Стамова. Това, което се предлага днес, трябва още много да се обработи и обмисли - сегашното предложение може да ни вкара в „нов филм”, смята тя. Проблемът е и в общите действия на съсобствениците, а част от тях дори не си говорят помежду си, няма да си дадат пълномощно един на друг, поясни Стамова. Ще останат по този начин повече земи, за които няма да има възможност да се сключат договори, и те ще пустеят, е нейното мнение. Земята не е вещ, а засега тя се третира точно като такава - оттам трябва да се тръгне, категорична бе Стамова.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички