От 1 април вдигат заплатите на шофьорите в градския транспорт в София

От 1 април вдигат заплатите на шофьорите в градския транспорт в София
Източник: БГНЕС

Заплатите на шофьорите и ватманите от столичния градски транспорт ще бъдат изравнени в двете дружества и ще бъдат повишени с 10% от 1 април. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на извънреден брифинг. От думите ѝ стана ясно, че шофьорите на автобуси ще вземат 1145 лева основна заплата нето, а сега тя е 900 лева, като след изравняването на възнагражденията в двете транспортни дружества на градския транспорт (автотранспорта и електротранспорта) вече идва увеличение от още 10% и основната заплата и на шофьори на автобуси, и на ватмани става 1150 лева нето. За целта ще трябват малко над 5 млн. лева, а синдикатите искали неща, които щели да струват между 10 и 28 млн. лева.

Всъщност Фандъкова внася в Столичния общински съвет (СОС) извънреден доклад - още за утрешната сесия (14 март), като двете му цели били да се задържат настоящите шофьори и да се привлекат нови. По думите ѝ в градския транспорт на София има 252 свободни места при около 2000 места. 116 са липсващите ватмани и шофьори на трамваи и тролейбуси, а 135 шофьори трябват за автобуси.

Средно по 28,7 часа извънредно са работили ватманите и шофьорите на тролеи през януари, а през февруари извънредният труд е намалял с около 5 часа. За шофьорите на автобуси картината е подобна - 28,4 часа извънреден труд през януари, 25,6 часа през февруари, но и в двата случая - и при ватмани, и при шофьори извънредният труд е повече от позволения по норма т.е. 15 часа на месец. 15 часа месечно извънредно значи около 200 лева отгоре върху заплатата. Без нови шофьори и ватмани няма начин извънредният труд да влезе в законови граници, предупреди столичната кметица, която видя възможност да дойдат хора от частния сектор, където и който бил често "нелоялна конкуренция".

Йорданка Фандъкова каза и, че е обещала да има повече тоалетни на крайни снимки, да се обновят и общежития. Тя предупреди, че има политически елемент в протестите на шофьорите в градския транспорт, което било възползване. Специално БСП подстрекавали работещите в дружествата на градскяи транспорт, обясни кметицата.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.