Пчелари сигнализираха за 100% смъртност на пчели в някои региони


Пчелари сигнализираха за 100% смъртност на пчели в някои региони
Снимка: Getty Images/Guliver

3996

Пчелари се оплакаха от 100% смъртност при пчелите в района на Гоце Делчев и Силистра. Причината според производителите е в употребата на силни пестициди в земеделското стопанство, предаде "Дарик".

От сектора ще информираха още, че в последните месеци са нараснали и кражбите на кошери в страната. „И това не се прави само от хора от малцинствата“, обяви председателят на Обединен български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов. Въпреки по-слабата реколта от мед тази година, производителите са категорични, че не се очаква поскъпване на килограм мед.

"Има и още един сериозен проблем, за който ме е срам да говоря - това е за кражбите на пчелни семейства и на кошери. Обидно е България, българите, българският народ да се отъждествява с такива действия, който по същество са криминални - пчелари да им бъдат крадени пчелите. Преди мислехме, че се от малцинствата, сега все повече се убеждаваме че не е само от тях. Далеч съм от мисълта, че това ни е наследствена черта на нас българите.", обясни Михайлов.

Пчеларите не очакват поскъпване на меда:

"Тук сме пчелари и когато опират нещата до цената на меда сме много предпазливи. Защото от една страна искаме по-високо заплащане на нашия труд, от друга страна се съобразяваме с възможностите на пазара. Има отделни пчелари, дори в пчеларски обекти, където продават на много по-висока цена. Ако средната цена на билковия букет е 10 лева, те го продават на 12 лв." каза инж. Михайлов.

Въпреки проблемите в сектора, пчеларите организират фестивал на меда, който ще стартира на 18-ти септември на площад Бански в столицата.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички