Петролът поскъпна с над 10% след атаките срещу Саудитска Арабия

Петролът поскъпна с над 10% след атаките срещу Саудитска Арабия
Източник: iStock/Guliver

Цените на петрола се увеличиха с над 10% след извършените в събота нападения срещу петролна инфраструктура, намалила наполовина производството на Саудитска Арабия, съобщава Bloomberg.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна с 5.38 долара (или с 9,81%) до 60.23 долара за барел. Европейският сорт Брент от Северно море повиши цената си с 6.65 долара (или с 11.04%) до 66.87 долара за барел.

Йеменските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран и борещи се от 5 години срещу военна коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, поеха отговорност за атаките срещу инсталации на саудитския петролен гигант Saudi Aramco.

Тези нападения доведоха до свиване на световното производство с 5.7 млн. барела на ден, което е около 6% от световния добив.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е разрешил отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на САЩ, ако се наложи стабилизиране на пазарите след нападението.

Президентът каза в Twitter, че атаката срещу Саудитска Арабия може да повлияе върху цените на петрола и затова при необходимост ще бъде отпуснато количество, "достатъчно да поддържа пазарите добре снабдени".

Тази мярка може да предотврати скок в цените на петрола, след като атаката доведе до спирането на над 5% от дневното производството на суров петрол в света.

Резервът от стотици милиони барели суров петрол е бил използван само 3 пъти, последният от които през 2011 г. заради боевете в Либия.

За петролните пазари това е най-лошият внезапен срив в историята, надминавайки загубата на кувейтските и иракските доставки на петрол през август 1990 г., когато Саддам Хюсеин нахлу в съседната държава.

Освен това тази катастрофа надвишава загубата на ирански нефт през 1979 г. по време на Ислямската революция, показват данни на американското Министерство на енергетиката, цитирани от Bloomberg.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.