Планира се поскъпване на "синя" и "зелена" зона в София

Планира се поскъпване на синя и зелена зона в София
Източник: Община Враца

За да ограничи кошмарния трафик в София, Столичната община смята да заложи най-вече на драстичен ръст на цената на паркирането в центъра на града. Кметството счита ограничаването на колите в центъра за основен краткосрочен приоритет в осигуряването на устойчива градска мобилност и възнамерява да въведе нова червена зона за паркиране със силно рестриктивни правила и високи цени. Предстои разширение и увеличение на цените в синята и зелената зона. Цената в синята зона например трябва да стане 3 лв. на час при 2 лв. в момента, пише в. "Сега".

Това е записано в плана за осигуряване на устойчива градска мобилност до 2035 г., който се очаква да бъде гласуван днес от Столичния общински съвет. Планът съдържа и други обещавани от години мерки - като изграждането на буферни паркинги и нови велоалеи, които така и не се изпълняват за разлика от решенията за вдигане на цените на платеното паркиране.

Ограничаването на колите в центъра на столицата е водещ приоритет в плана, писа Mediapool, цитирайки документа. Една от идеите е да се въведе червена зона за паркиране в карето между бул. "Васил Левски", "Александър Дондуков" до бул. "Витоша", през "Алабин" и "Граф Игнатиев" обратно до бул. "Васил Левски". Паркирането там ще е ограничено до 1 час и ще е по-скъпо от това в синята зона. Не се съобщава каква цена следва да струва един час платен престой, нито кога точно ще се въведат новите ограничения.

Цената за паркиране в синята зона в краткосрочен план трябва да стане 3 лв. Тя ще се разрасне и ще погълне част от по-евтината в момента зелена зона, която на свой ред също ще се разшири и ще поскъпне. Зелени зони ще да има и в "Младост" - в района на Бизнес парка, както и в "Люлин" - в зоната около бул. "Панчо Владигеров". Ще се плаща и за паркиране на нови жълти места около обществени сгради. След първия или втория час платено паркиране цената за още престой ще бъде по-висока, за да се ограничи застояването на автомобилите.

Извън скъпото паркиране колите ще се ограничават и чрез забраната на движение по отделни улици. Предвижда се постепенно да се ограничи достъпът на автомобили по бул. "Цар Освободител", а към списъка на пешеходните улици ще бъде добавена и ул. "Съборна".

Срещу всички тези ограничения за шофьорите Столичната община пак обещава изграждане на буферни паркинги около центъра. Години наред това се оказва невъзможно, а политиката на общината по въпроса се ограничава с управление на милионите от синята и зелената зона. Сега се твърди, че за изграждането на нови буферни паркинги в центъра и кварталите трябва да бъдат осигурени 83 млн. лв. С тях щели да се подсигурят общо 7000 паркоместа.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.