Подготвят се законови промени срещу незаконното отдаване на ниви


Подготвят се законови промени срещу незаконното отдаване на ниви
Снимка: БГНЕС

3095

Министерство на земеделието, храните и горите работи по изготвянето на законодателни промени по казусите с незаконно преотдаване за ползване на земеделски земи. Те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, а след това внесени в парламента.

Това заяви заместник –министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, която заедно с омбудсмана Мая Манолова се срещна със земеделци - производители и собственици на земя от Община Вълчедръм, Област Монтана.

Целта на посещението е да се обсъди порочна схема, в която терени в региона са отдадени едновременно на четири фирми, чиито управители и съдружници сключват помежду си договори, без да са собственици на имотите, съобщават от министерството.

Сигнали за подобни схеми са получени преди време в министерството. От там напомнят, че заради тях министърът е издал указания до всички областни и общински служби по земеделие. Те задължават служителите да проследяват правото на наемодателя или арендодателя да сключи съответния договор, като се търси връзка със собственика. Ако не може да бъде осъществена, служителите трябва да изискат от внасящия договора необходимите допълнителни документи, доказващи връзката на собственика и наемодателя, който има или няма право да сключи този договор.

При установени нередности, всички случаи се предават на районната прокуратура, посочват от миистерството. "В постоянен контакт сме с нашите служители и гарантирам, че към момента няма регистрирани договори, за които не е доказана връзката със собственика", уверява заместник-министърът.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички