Превозвачите постигнаха победа за тол системата

Превозвачите постигнаха победа за тол системата
Източник: БГНЕС

Тол системата ще стартира от 1 март с тарифите, които превозвачите искат. През юни, ако приходите са в очаквания размер, системата ще продължи с тези тарифи след нова среща през юни.

Това обявиха регионалният министър Петя Аврамова и превозвачите след 3-часова среща при премиера Бойко Борисов, предаде БНТ. Протестите на превозвачите засега се отменят, но стачната готовност остава.

Тол системата ще стартира по план, като тестовият период започва от първи март, но с тарифите, които браншът предлага. Транспортните фирми ще бъдат подготвени за въвеждането ѝ – всички тежкотоварни автомобили и автобуси ще са оборудвани и със сключени договори, предаде Actualno.com.

"Това, което ние поставихме като искания, бяха поети от правителството, като ние също поехме определени ангажименти", каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

През 3-месечният тестов период тарифите за автобуси и камиони ще бъдат по-ниски. Точните цифри ще станат ясни в понеделник, но най-високият клас превозни средства, които ще се движат по магистралите, ще плащат по 18 ст. на изминат километър. Обхватът на тол системата също се променя, като няма да се таксуват второкласните пътища, предаде bTV.

През юни тази година ще се състои нова среща между двете страни, на която ще бъдат обсъдени цените на превозите на тол системата, посочва БГНЕС.

"В следващите три месеца ще анализират данните, от които ще стане ясно какъв ще бъде окончателният приход. Ако след 3 месеца търговска експлоатация на толсистемата приходите са такива, каквито се очаква, ще се продължава работа по същия модел. Ако очакванията не са такива, ще се обсъди актуализация на нови тарифи.

Министър Аврамова посочи, че за 2020 г. се очаква приходите в бюджета от тол системата да бъдат около 450 млн. лв.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.