Първа стъпка към въвеждането на тол таксите - регионалната комисия го одобри

Първа стъпка към въвеждането на тол таксите - регионалната комисия го одобри
Източник: БГНЕС

Парламентарната регионална комисия прие промените в Закона за пътищата на първо четене.

Промените бяха обсъдени от членовете на комисията заедно с тол системата. „За“ законопроекта гласуваха 13 членове на комисията, без „против“ и с 6 „въздържали се“, предаде "Фокус".

Измененията в Закона за пътищата са внесени от депутата Александър Ненков от ГЕРБ. С тях се продължават инициираните през 2015 г. мерки по изграждане и функциониране на електронната система за събиране на таксите за ползване на платена пътна мрежа. Таксите ще са на база изминатото разстояние за превозни средства с обща техническа допустима максимална маса над 3,5 тона и на база време за леки автомобили с обща техническа и допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона.

Предстои промените в закона да влязат в зала на първо четене в петък, като в програмата за работа на парламента това е заложено като точка първа. Във вторник, 13.30 ч. ще се проведе заседание на Комисията по регионална политика, на която ще бъдат обсъдени промените и на второ четене.

Тол системата може да бъде разширена така, че да обхваща и общински пътища, каза инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

„Републиканската пътна мрежа, която минава през общини и населени места, в момента за нея не се плаща нито винетна такса, нито ще се плаща и тол такса. Тези участъци ще бъдат с нулева ставка в тол системата. Не е проблем те да бъдат платени, тъй като така или иначе ние поддържаме пътното платно, а общините поддържат тротоари и осветление.“, каза инж. Глосов.

По думите му е нереално 20% от приходите за тол таксите да отиват за общинската хазна.

„Много са. Прекалено много са. Това е нереално. Това, което те искат е повече от бюджета на АПИ, с който разполага. За нас няма разумна цифра. Ние така или иначе поддържаме пътната мрежа през населените места", поясни инж. Глосов.

Той обясни, че с въвеждането на тол системата ще отпадне ангажимента на държавата да финансира АПИ, тъй като тя ще се финансира от приходите от тол такси. „Тогава АПИ ще освободи един ресурс", коментира още председателят на УС на АПИ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.