СОС одобри доклада за приватизацията на "Общинска банка"


СОС одобри доклада за приватизацията на "Общинска банка"
Снимка:

4256

С 45 гласа „за“, 9 „против“ и 0 „въздържали се“ Столичният общински съвет одобри доклада за приватизацията на „Общинска банка“, предаде „Фокус“.

Войслав Тодоров от Коалиция „Сердика (АБВ, Български социалдемократи)“ направи процедура за отлагане на доклада, но предложението му бе отхвърлено с 11 гласа „за“, 39 „против“ и 2 „въздържали се“.

Докладът предизвика дебати сред общинските съветници. Зам.-председателят на Столичния общински съвет и зам.-председател на групата на ГЕРБ Николай Стойнев обясни, че офертата отговаря на изискванията, както и на заложената минимална цена за конкурсната процедура. „Решението на надзорния съвет е да предложим тази процедура, класирането и приватизационния договор за утвърждаване от Столичен общински съвет. Ако Общинският съвет има положително решение, това означава, че ще бъде сключен договор, при който трябва да се изплатят 20% от сумата. След това има срок, в който кандидатът трябва да осигури становище от КЗК и БНБ и след което може да се финализира процедурата“, допълни той. По думите му, ако не се получат такива съгласувателни становища от тези институции, няма да бъде финализиран договорът. „Решението е на Общинския съвет дали тази процедура да продължи“, добави той.

Милка Христова от БСП посочи, че няма да подкрепят този доклад и не са съгласни с продажбата на акциите на Столична община в Общинска банка сега и по този начин. „Във вторник получих доклада, който е от около 150 стр. Към проекта за договор има посочени поне 15 предложения и не разполагаме с нито едно. Това е от изключително значение за последиците. Защо се бърза толкова?“, запита тя.

В реплика Стойнев заяви, че е налична абсолютно цялата документация в надзорния съвет.

Милка Христова призна, че имат членове в надзорния съвет, но всеки един от тях като общински съветник има правото да получи цялата информация. „Ами тогава да вземат решения постоянните комисии и за какво се събираме ние тук?“, запита тя. Според нея точно, защото банката е в добро финансово състояние заслужава доба сделка.

Лидерът на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов посочи, че неслучайно не са сред вносителите, поради простата причина, че са заявили, че са против продаването на „Общинска банка“. „Справедлива или не е цената? Убеден съм, че конкурентното начало е нещо добро. Само един кандидат се яви и това беше причината да се въздържим. По отношение на документите и информацията сме си спазили нашата уговорка. Нашата позиция е ясна и всеки може да преценява. Процедурата, която мина през надзора мина по съответните норми и правила, но политическото решение ще се вземе днес в тази зала. Няма какво повече да ни убеждавате в противното, нашето решение сме го взели“, коментира Паргов.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви, че това, че Паргов е обявил позицията си в парламента, говори достатъчно. „Решението е взето от парламентарната група и ръководството на партията. Очевидно е политическо решение и се радвам, че имате доблестта да го признаете“, каза още той.

Николай Стойнев добави, че документацията е достъпна за всеки един общински съветник.

Трайчо Трайков от Реформаторския блок посочи, че най-доброто е сделката да бъде осъществена. „Сега всичко отива в ръцете на БНБ. Разбирам хората, които изразяват скептицизъм. Трябва да признаем, че БНБ е била безупречна през последните 20 години. Ще наблюдавам с голямо внимание за това какво влиза, какво се случва и какво излиза от БНБ. Убеден съм, че ще бъде отговорено на интереса на хората, заради които съм тук. Ако някой си мисли какво може да се случи с банката - притежаването на банката отсега нататък ще бъде свързано с разходи, а не с приходи за общината“, каза още Трайчо Трайков.

Общинските съветници удължиха времето си до изчерпване на дневния си ред.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички