Щайнмайер: Не мога да кажа дали Volkswagen ще избере България

Щайнмайер: Не мога да кажа дали Volkswagen ще избере България
Източник: БГНЕС

Официална покана към автомобилния гигант Volkswagen да открит завод у нас изпрати българският президент Румен Радев по немския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, който пристигна на посещение у нас.

„Считам, че успешното българо-германско икономическо партньорство дава достатъчни основания да вярваме, че България може, че България е готова и заслужава стратегически инвеститор със затворен цикъл на производство. Аз уверих президента Щайнмайер, че всички български институции са в пълен консенсус и с обединени усилия да предоставят най-добрите възможности и сигурна среда за такава инвестиция”, подчерта държавният глава след разговора си с госта, предаде bTV.

Щайнмайер обаче посочи, че не може да даде конкретен отговор на въпроса дали Volkswagen ще избере нашата страна. Той отбеляза и че големите кръгли маси с участието на икономически делегации не са мястото, където се вземат подобни стратегически решения.

Двамата президенти подчертаха, че София може да разчита на подкрепа от Берлин за реформите, икономическото сътрудничество и за политиката по линия на Западните Балкани.

„Говори се за България като за страна от периферията на ЕС, бих искал да обърна нещата – България е, и вие го показахте по време на европредседателството, един стабилизиращ фактор, една страна с много важни съседи. Заради съседството ви с Турция, със Западните Балкани, вие сте по-близо до световните проблеми”, категоричен беше Щайнмайер.

Той коментира и темата Brexit, като отбеляза, че все още няма никаква яснота какво ще решат на Острова, но всичките трудности около излизането на Великобритания от ЕС според него ще са урок за тези, които смятат, че с един референдум може да се напусне общността. На свой ред, Радев подчерта, че трябва да се направят мащабни реформи в ЕС, за да няма нови кандидати за напускане.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.