Специалист: Африканската чума е опасна не за здравето, а за икономиката

Специалист: Африканската чума е опасна не за здравето, а за икономиката
Източник: БГНЕС

Африканската чума по животните не е опасна за здравето на хората. Това заяви д-р Мирослав Първанов, председател на Българската асоциация на ветеринарните лекари практикуващи с продуктивни животни, пред "Фокус".

Според Първанов заболяването е опасно косвено за хората от икономическа гледна точка, защото засяга цял сектор на животновъдството и от там цял сектор на икономиката.

„Мерките са толкова строги при това, ако само едно прасе бъде установено със заболяване и в три километровата зона има 100 000 прасета контактни и стоте хиляди трябва да бъдат унищожени. Това е безкомпромисно и никой няма да го подложи на компромис“, допълни още специалистът.

По думите му стопаните на убитите животни трябва да бъдат обезщетени.

"Ние сме на мнение, че хората трябва да бъдат обезщетявани, от една страна. От друга страна трябва да се спазват правилата - както когато си купуваш кола, си регистрираш с всички атрибути, номера и документите, така е и с животните. Тук е даже много по-задължително, защото виждате за какви заболявания става въпрос. От тази гледна точка хубаво са решили от министерството нека да ги обезщетяват, това си е решение на държавата, но от друга гледна точка и те трябва да спазват законите, и когато гледат животни, тези животни да бъдат регистрирани, за да могат да бъдат наблюдавани, изследвани и т.н.", допълни още Първанов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.