Съкратените миньори от "Бобов дол" се срещнаха с управляващи и опозиция

Съкратените миньори от
Източник: БГНЕС

Съкратени миньори от мина „Бобов дол“ проведоха среща с парламентарните групи на ГЕРБ и „БСП за България“.

Първата вълна от съкращения в рудника приключи към средата на месец юни, но по информация на работодателите цялата процедура ще продължи до края на 2018 година, като се очаква да бъдат съкратени общо около 400 души. От ръководството на предприятието информираха, че съкращението на персонала се налага заради закриване на обекти за подземен добив на въглища, предава БГНЕС.

След срещата с групата на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова се ангажира с проблема на миньорите и обвини управляващите от ГЕРБ, че умишлено не придвижват направените от тях предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване. „Не се вкарва в комисии, не се вкарва в зала, а идва ваканция“, коментира Нинова и призова за по-бързо разрешаване на проблема, защото съкратените миньори не отговарят на условията за пенсиониране.

„Става въпрос буквално за един текст в закона, с който трябва да позволим, при съкращаване преди навършване на възрастта, те да използват да се пенсионират по старите правила“, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От левицата ще пристъпят към събиране на подписи, с които ще поискат включването на този текст в дневния ред на Комисията по труда и социална политика, а след това и обсъждането му в пленарна зала на първо и второ четене, но в рамките на един ден. Според Корнелия Нинова това е единственият начин проблемът на съкратените миньори да бъде решен до края на този парламентарен сезон.

Внесените промени в Кодекса за социално осигуряване коментира и зам.-председателят на ресорната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова. След среща с миньорите тя поясни, че във вторник предстои въпросът да се обсъжда в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а в сряда влиза като първа точка в заседанието на социалната комисия.

„Народните представители от ПГ на ГЕРБ гарантираме, че заставаме зад исканията миньорите. Фактът, че сме внесли този законопроект и сме реагирали веднага показва, че разбираме техните проблеми и сме за окончателното му решаване. Той касае само 80 човека и няма да доведе до допълнителни финансови средства“, аргументира се Светлана Ангелова. Тя също потвърди, че в възможно промените в закона да бъдат извършени до края на тази парламентарна сесия.

Снимка: Архив

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.