Манолова: Ще има голям проблем с пенсионирането на съкратените миньори


Манолова: Ще има голям проблем с пенсионирането на съкратените миньори
Снимка:

2101

Омбудсманът Мая Манолова очаква да набележи мерки съвместно с миньорите, чрез които те да бъдат подкрепени при предстоящото съкращение в рудник "Бобов дол". По думите ѝ трябва да се търсят възможности за пренасочване към друг рудник или ангажиране на Агенцията по заетостта, за да може тези хора да бъдат преквалифицирани.

"Това ще бъде тежка драма за Бобов дол, готова съм да прекарам колкото време е необходимо, за да помогнем на тези хора да вземат живота си в ръце. Ще има огромен проблем с тяхното пенсиониране през следващата 1 година", заяви омбудсманът пред БНТ.

Проблемите на производителите на череши

За непазарната цена на черешите става дума за извиване на ръце от страна на прекупвачите по отношение на производителите. В този процес продължава да има две страни - властен срещу подчинен, заяви Манолова.

"Цената 60 ст. за килограм е наложена цена с извити ръце, това не е пазарна цена. Изходът е сдружаване на черешопроизводителите", допълни тя.

Според омбудсмана това е единственият начин да си защитят интересите, просто имат нужда от подкрепата на държавата. Нужна е подкрепа за всички, които искат да инвестират в преработване, призова Манолова.

Родителите на деца с увреждания

"Тези хора са герои, те се грижат за децата си с минимална подкрепа от институциите в България и въпреки това - не се отказват. 2 години моят екип работи заедно с тях за приемане на Закон за личната помощ, който да регламентира по справедлив начин асистентската грижа. Ние сме изработили законопроект, работим по него повече от 1 година", каза омбудманът.

"Основните положения са свързани с необходимостта на един човек с увреждания от лична помощ да се преценява след индивидуална оценка. В момента парите се раздават на калпак. Да се прекрати проектния принцип в асистентската грижа, тъй като няма устойчивост. Човекът с увреждане сам трябва да може сам да избере своя асистент, както и да посочи от какво точно съдействие има нужда", допълни тя.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички