Три екипа от България ще се включат в най-голямото европейско състезание за чисти технологии


Три екипа от България ще се включат в най-голямото европейско състезание за чисти технологии
Снимка: БГНЕС

3354

Три предприемачески екипа ще представят България на най-голямото състезание в сферата на чистите технологии в Европа.

Европейският финал на ClimateLaunchpad ще се проведе в Амстердам. Основният фокус на най-голямото предприемаческо състезание на Стария континент е поставен върху идеи, свързани с борбата с климатичните промени. В него ще се включат 82 предпремачески екипа в сферата на чистите технологии от 28 държави, които ще се състезават на 4 септември в Амстердам.

Новото поколение предприемачи на Европа се стремят да създават иновативни решения на сериозни проблеми с климата. България ще бъде представена от екипите: Make Insulation - иновативна топлоизолационна система ECOPUR за производство и монтаж на композитни панели от пенополиуретан (PUR), Tickey - интегрирана модулна платформа за плащане на електронни билети и MCUBE - иновативно устройство за мониторинг и контрол на електрически уреди в дома от разстояние.

В тазгодишното издание на ClimateLaunchpad участваха над 700 екипа със своите бизнес идеи. Всяка от участващите държави избра посредством професионално жури най-обещаващите бизнес идеи и включи екипите им в интензивна програма, за да ги подготви да представят идеята си на национален финал. Всеки от екипите е преминал двудневно обучение (boot camp), интензивни коучинг сесии и състезание с останалите екипи от своята страна.

Тази година за първи път България е част от най-голямото Европейско състезание за предприемачи с бизнес идеи, свързани със справянето с климатичните промени. Студенти, стартиращи фирми, предприемачи, изследователи и служители, които мечтаят да стартират собствен бизнес кандидатстваха със своите бизнес идеи, свързани с изменението на климата. Във фазата на кандидатстване се включиха 28 български екипа от цялата страна, но само 10 от тях представиха идеите си на Националния финал, а ТОП 3 победители ще представят страната ни на Европейския финал.

През следващата седмица на 4 септември, 83 предприемачески екипа ще представят своите бизнес идеи пред престижно международно жури.

ClimateLaunchpad ще селектира само 10 екипа, които да се присъединят към престижната акселераторска програма Climate-KIC’s , а Топ-3 на Европейския финал печелят от 2500 до 10 000 евро.

Чистите технологии са една от най-добрите възможности през 21 век. Политици, учени, предприемачи, банкери, журналисти и други дебатират климатичните проемни от десетилетия. Често това е свързано с драматични ситуации, включващи заметресения, топящи се глетчери, изчесването на полярните мечки или сушата. Франс Наута, зам. директор на Climate-KIC , а също и основател на инициативата ClimateLaunchpad споделя: " За разлика от това, което си мислят повечето хора, промяната на климата е решим проблем. Ние можем да имаме една планета с изобилие от евтина, чиста енергия в рамките на 20 години. Това може да се случи, при условие, че ние подкрепяме стартиращи компании, които са развиват чисти технологии. Това е, което прави ClimateLaunchpad. Чистите технологии са най-голямата бизнес възможност на 21-ви век ".

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички