В столичния градски транспорт ще хващат гратисчиите чрез нови технологии

В столичния градски транспорт ще хващат гратисчиите чрез нови технологии
Източник: Pixabay

С помощта на електроника проверяващите в градския транспорт в София ще могат да залавят и проверяват возещи се безплатно пътници с по-голяма ефективност. Това става ясно от обществена поръчка на стойност 2,2 млн. лева.

С поръчката в общо 206 превозни средства от градския транспорт в София - 126 автобуса и 80 нови тролейбуса, ще бъдат сложени сензори, с които да се броят пасажерите. Датчици ще помагат да се установи колко пътници без билет се возят в дадено превозно средство в реално време, твърди в. "Монитор". Информацията директно ще отива при проверяващите и те ще могат да взимат решения на момента. Така ако в тролей №1 има трима души без валидиран билет, но в следващия, който идва, те са 13, контрольорите ще могат да изберат в кой да се качат. Освен това по този начин ще има и пряк контрол и на проверяващите.

Ще се поставят сензори, които засичат пътниците както при ярко слънце, така и на тъмно, а цветът на дрехите им да не оказва никакво влияние. В момента броенето на пътниците в колите на градския транспорт става ръчно от Центъра за градска мобилност. Възможността това да става автоматично в реално време ще позволи да се насочват допълнително превозни средства по линиите с най-голямо натоварване.

Внедряването на системата за броене на пътници е част от втората фаза на европейския проект за интегриран градски транспорт на София. Той се финансира със средства от ОП „Региони в растеж”. Изпълнителят също така трябва да осигури безжичната връзка за пренос на отчитаните данни, както и система и приложения за платформа, системен и приложен софтуер, програмно осигуряване. Системата трябва да има приложение и за мобилни устройства, за да може да се получава навреме информация от екипите, които извършват контрол.

През миналата година контрольорите са хванали над 44 586 гратисчии. Те са съставили 23 753 глоби по 20 лева или 40 лева, които гратисчиите са предпочели да си платят до три дни, вместо да им се напише акт. Причината за разминаването в цената е, че карта за еднократно пътуване, продавана от контрольор, скочи двойно от 1 юни. Гратисчиите, които са отказали да платят, са 20 833-ма и на тях са съставени актове за установяване на административно нарушение, които също скочиха от 100 на 200 лева.

Припомняме, че контрольорите в градския транспорт в София всъщност са служители на търговско дружество (Център за градска мобилност ЕАД) и нямат право по закон да налагат административни санкции т.е. глоби. Освен това, на първа инстанция цената от 1,60 лв. на билетчето за еднократно пътуване в градския транспорт в София беше отменена - заради липса на икономическа обосновка, като тепърва ще става ясно дали съдебното решение ще е окончателно.

До дни общината ще пусне и обществената поръчка за електронно таксуване. С нея пътниците ще могат да се чекират на час или на разстояние. Освен това билетът ще може да се зарежда не само на гише, но и от компютър, таблет или телефон. Цената за тази поръчка ще е около 88 млн. лв. като от тях 40 млн. лв. са за изграждането, 38 млн. лв. ще отидат за поддръжката през следващите десет години и още 10 млн. лв. ще глътне организирането на продажбите. С парите ще се монтират 15 000 устройства за валидиране в 1350 превозни средства, а камери ще следят не само в автобуса, но и в депата, метростанциите и гишетата за продажба на билети. Всичко това се контролира от нов команден център.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.