Везиева: Иновационната стратегия цели да съберем на едно място наука, развойна дейност и бизнес


Везиева: Иновационната стратегия цели да съберем на едно място наука, развойна дейност и бизнес
Снимка:

3572

Основната цел на „Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България 2014-2020 г." (ИСИС) е на едно място да бъдат събрани наука, развойна дейност и бизнес. Това каза заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на кръгла маса на тема: „Популяризиране на Иновационна стратегия за интелигентна специализация и възможностите за бизнеса“, организирана от Министерство на икономиката.

"Изпълнили сме предварителните условия на Европейската Комисия да изработим този стратегически документ, заедно с академичната общност, заедно с работодателските организации и бизнеса”. Везиева посочи, че предстои още много работа, защото ИСИС е свързан с дълъг процес на анализ. По думите й тепърва предстои да се прецени доколко заложените като приоритетни тематични области и регионални политики са достатъчни, за да стимулират растежа на бизнеса.

„Стратегията е разработена отдолу нагоре. Важно е всяка област, всяка община, всеки район да намерят своето място в икономическите дейности, които попадат в четирите тематични области и да го развиват като конкурентно предимство", заяви Везиева. Тя подчерта, че без това да се случи, документът няма как да постигне търсените резултати. „Необходимо е в иновационния процес водещ да е бизнесът, а научната дейност да работи в негова полза. Само по този начин можем да реализираме иновации, които да създават добавена стойност за икономиката ни“, допълни тя.

„България отдавна не е сред плахите иноватори, имаме достатъчно иновативен потенциал“, изтъкна Везиева и добави, че сме на 25-то място по иновативна ефективност.

"В лицето на Министерство на икономиката има екип, който работи изключително усърдно за това иновациите да се превърнат в наш модел на икономическо развитие. Надявам се, че с хората от академичната общност и бизнеса ще работим още по-усилено и конструктивно за това", коментира още заместник-министърът на икономиката.

На кръглата маса стана ясно още, че до седмица ще бъде обявена първата схема за иновации по ОПИК. Това заяви Ивелина Пенева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“.

Тя обясни, че е взето решение схемата да бъде обособена в две части, като в отделни процедури и с отделен бюджет се разделят внедряване на иновации на съществуващи предприятия и внедряване на иновации за стартиращи предприятия. "ИСИС се явява изискване за допустимост. Дейностите, които са предвидени абсолютно трябва да попадат в тематичните области“, каза още Пенева. По думите й 50 млн. евро е общото финансиране на процедурата "Подкрепа за внедряване на иновации" по ОПИК.

Представители на работодателските организации, които се включиха в дискусията оцениха положително възможността на бизнеса да участва активно в процеса по изработване на ИСИС. По техни думи тяхното участие е допринесло за дефиниране на тематичните области, където потенциалът за бизнеса е максимален.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83594
 • GBP
  1
  2.28431
 • JPY
  100
  1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички