Висшият екосъвет одобри източния вариант на "Струма" през Кресненското дефиле

Висшият екосъвет одобри източния вариант на
Източник: БГНЕС

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към МОСВ одобри т.нар Източен вариант за строителството на автомагистрала "Струма" в участъка Крупник - Кресна, съобщи екоминистерството. При този вариант трафикът се разделя на две части - в посока Гърция през дефилето, а в посока София по нов път източно от дефилето.

Членовете на съвета са отчели големия обществен интерес към проекта.

Според съобщението, при дискусията те са се съобразили със значителния брой становища, позиции, мнения и възражения по различните варианти на трасе, постъпили в хода на процедурата по екооценка (ОВОС).

Взети са предвид резултатите от проведените обществени обсъждания и заключенията на независимите експерти от извършените ОВОС и оценката за съвместимост с опазването на защитените зони от мрежата Натура 2000.

Процедурата по ОВОС започна през април 2015 г.

В заседанието на ВЕЕС са били включени представители на научната общност, експерти и представител на НПО, определен според правилника.

С взетото решение по ОВОС за одобряване на Източен вариант са предписани задължителни условия и мерки по Закона за опазване на околната среда при всичките етапи по реализацията на инвестиционното предложение.

Припомняме, че регионалното министерство се застъпваше последователно в последните месеци за строителство по Източния вариант. Екоорганизации имат опасения, че този вариант застрашава биоразнообразието в района.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.