Засилен контрол на месото в заведенията заради африканската чума

Засилен контрол на месото в заведенията заради африканската чума
Източник: Pixabay

Във връзка с постоянните промени в епизоотичната обстановка в Европейския съюз и опасността от засягане на България от африканска чума по свинете Българската агенция по безопасност на храните повишава нивото на мерки, които взема с цел превенция на заболяването.

От 21 август със заповед на изпълнителния директор е въведен засилен контрол в заведенията за обществено хранене и в обектите за междинно съхранение на странични животински продукти и моторни превозни средства за превоз на такива продукти, съобщава ведомството.

При проверките се обхваща начинът на отделяне, идентифициране и проследяване на всички отпадъци от храни от животински произход (включително и кухненските отпадъци).

Проверяват се условията на съхранение и начинът на унищожаване на отпадъците и в двата вида обекти. Задължително е унищожаването им чрез обезвреждане по методите, посочени в регламента на ЕС, в екарисаж или в инсталации за изгаряне и съвместно изгаряне, регистрирани в областните дирекции по безопасност на храните.

През първата седмица от действието на заповедта са извършени 177 проверки. Издадени са 69 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.