Ангелкова нямала конфликт със Симеонов, а само различна гледна точка


Ангелкова нямала конфликт със Симеонов, а само различна гледна точка
Снимка: БГНЕС

4414

Конфликт между мен и вицепремиера Валери Симеонов няма, имаме различни гледни точки. Това заяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова в Албена.

Припомняме, че двамата имаха спор във връзка с премахването на заведения в Слънчев бряг, за които Симеонов твърди, че са в нарушение, а Ангелкова - че са изправни. Вицепремиерът дори даде туристическото ведомство на прокурор във връзка с управлението на определени плажове.

„Министерството на туризма защитава интересите на туристическия бранш и на туристите. Бях сезирана от повече от 30 от най-големите организации с това да се прецени националните курорти да бъдат извадени от Закона за шума, защото ние регламентираме техния правен статут в Закона за туризма и съответно детайлите по отношение на дейностите, които се извършват на територията на националните курорти, да бъдат регулирани в наредба и кметовете и местната власт съответно и местният бизнес чрез консултативните съвети по туризъм да могат да определят образно казано зоните в даден курорт“, каза министърът, цитирана от "Фокус".

Тя даде пример с Албена и кмета на Балчик. Кметът и ръководството на курорта, заедно с представители на бранша в региона, могат да преценят и да вземат решение примерно, че Албена е само една зона, за семеен отдих, и да няма шум след 22.00 часа или след 23.00 часа, както прецени местната власт. Така контролните органи ще следят за спазване на всички тези мерки.

Според министъра в друг пример кметът на Варна може да прецени, че курортът Златни пясъци е в две зони и всяка да има свой регламент.

„Ние искаме да дадем тази преценка на местната власт и на местния бизнес, които най-добре познават нуждите на региона. Това е нашето предложение. Оттам нататък какво ще решат народните представители, аз не мога да коментирам“, поясни Николина Ангелкова.

Тя откри втория ден от конференцията за ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия.

Имаме късмета да сме една от малкото страни, в които се пресичат Черноморският и Дунавският регион. Над 330 млн. души живеят около Черно море и над 115 млн. в Дунавския регион. Ние полагаме последователни усилия да насърчаваме разбирателството и партньорството между тях, включително и в сферата на туризма, подчерта министърът.

Тя припомни, че вчера във Варна се състоя среща на министрите с ресор туризъм от страните членки на ЧИС, което бе събитие клас „А“ от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Участниците изразиха готовността си да работят съвместно за създаване на общ черноморски туристически бранд и за развитие на вътрешнокруизния туризъм в Черно море. Те подписаха съвместна декларация от Варна, насочена към увеличаване на туристическите потоци между дестинациите и за превръщане на устойчивия туризъм в един от основните двигатели на социално-икономическото развитие в региона.

Ще работим заедно и за създаване на общ продукт, който да обединява вино, гурме, културен, балнео и СПА туризъм, посочи министър Ангелкова. Тя допълни, че България вече е инициирала и създаването на общ Балкански маршрут, което е първи по рода си такъв проект за трансгранично сътрудничество между държавите в региона.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички