МТ за обвиненията на Симеонов: Нямаме право да продаваме плажове, а само да ги управляваме


МТ за обвиненията на Симеонов: Нямаме право да продаваме плажове, а само да ги управляваме
Снимка: БГНЕС

3792

Министерство на туризма отговори на твърденията на вицепремиера Валери Симеонов, че ресорният министър Николина Ангелкова подготвя продажбата на 20 дка плаж.

"По повод публикации в социалната мрежа и медии Министерството на туризма информира, че няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Министерството на туризма е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете. Това задължение е вменено със закон на министъра", пишат от ведомството.

Според тях именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж „Слънчев бряг-юг“ поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по–актуални от кадастралните. Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

"За отдаването под наем и на концесия на обекти изключителна държавна собственост, каквито са морските плажове, е много важно за правилното провеждане на процедурите и съставянето на коректни документи от страна на Министерството на туризма то да разполага с актуални данни.

Затова Министерството на туризма изисква да бъдат актуализирани кадастрални картите в съответствие със специализираните. Обикновено кадастралните карти датират от 2005 г., а специализираните карти са изменени около 2015 г. и отразяват доста по-точно обективното състояние на морския плаж", уточняват от МТ.

По-рано днес вицепремиерът Валери Симеонов излезе с неофициална информация срещу Ангелкова. Според данните, изнесени от него, тя е поискала писмено от регионалното министерство 20 дка плаж - изключителна държавна собственост - да бъдат прекатегоризирани като частна държавна собственост. По думите на Симеонов така се подготвя продажбата на държавни парцели.

Само часове преди това Ангелкова оспори твърденията на Симеонов, че пет от най-популярните заведения в Слънчев бряг са незаконни и трябва да бъдат премахнати. По думите ѝ пред Нова телевизия нередности при дискотеките няма.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички