Ето това изречение ще ви направи с 19% по-харесвани

Ето това изречение ще ви направи с 19% по-харесвани
Източник: iStock/Guliver

Когато възникне конфликт, независимо дали е с колега, близък или приятел, разбирането на перспективата на другия човек е ключово умение. На практика всеки човек има нужда да се чувства разбран. Чувства се добре, когато някой просто го „намери”. Така че, когато в живота ни се появи някой, който има способността да проявява съпричастност и разбиране, ние веднага го приемаме като приятен и симпатичен човек.

А нима има човек, който не иска останалите да го харесват? Може да ви изглежда трудно, дори невъзможно, но не е така. Добрата новина е, че за да бъдеш симпатичен на околните е лесно, ако практикуваш умението за "вземане на перспектива".

Като цяло, можете да използвате този емпатичен подход, когато разговаряте с абсолютно всеки човек от вашето обкръжение. Въпросът е да го използвате правилно. За да има правилен отговор обаче, трябва да има и грешен. Ето какво не бива да правите:

- да кимате енергично

- да използвате заучени думи като „да, точно така”, „разбирам” и т.н.

- да казвате "Знам какво имаш предвид”, а всъщност да нямате идея

Всичко това може да бъде заместено от едно изречение, а именно "Наистина мога/се опитвам да се поставя на твое място".

Едно от най-важните проучвания за перспективния подход е направено в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. През 2014 г. група от участници са били помолени да напишат есе, описващо случаите, в което техните шефове са постъпили несправедливо. Темите са четени от едни и същи хора, като на едната група им е казано „Много неприятно, знам за какво говориш”, а на втората „Опитах се да се поставя на твое място наистина“. В резултат на това втората група заявява, че харесва читателя си с 19% повече и чувства 78% повече съпричастност.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.