Оставаме далеч от ЕС в научно-изследователската дейност - главно заради държавата


Оставаме далеч от ЕС в научно-изследователската дейност - главно заради държавата
Снимка: БГНЕС

3130

Противоречиви – такива са резултатите от изпълнението на стратегията „Европа 2020“ на Европейската комисия за икономически растеж. С това определение се храктеризират резултатите както на национално, така и на паневропейско ниво в доклад, представен в рамките на XII Национален форум на тема "Иновации чрез таланти".

Специално България трябва да удвои разходите си за научно-изследователска и развойна дейност (НИРД) до 2020 година, за да може да достигнем заложената цел от 1,5%. През 2015 година се увеличават над два пъти средствата, които предприятията в частния сектор отделят за НИРД. За съжаление обаче, за шеста поредна година намалява делът на публичните разходи, когато говорим за научно-изследователска и развойна дейност. Всъщност от 2000 година насам държавата е единственият "работодател", който намалява персонала си, зает с научно-изследователска и развойна дейност.

Иначе моментната картина по отношение на иновациите изобщо не е оптимистична. Съгласно данните патентната активност в България си остава много ниска. През 2015 година има спад от 43% при нея и са регистрирани само 34 патентна на наши изобретатели!. А за последните 15 години сектор „Висше образование“ е с едва 24 патента, като само 8 от общо 51 университета у нас имат регистрирани патенти.

Не по-добро е положението с предприемаческата активност. В ЕС предприемаческата активност на България е на най-ниско ниво от всички държави. Оказва се, че в България се става предприемач, ако нямаш никакви други алтернативи.

Оптимистична нотка дава статистиката относно броят на изследователите в България – те се увеличават. Песимистичното е, че изследователите в трудоспособна дейност в рамките на населението са твърде малко – само 0,48% през 2013 година при седно европейско ниво от 1,12%. Според Евростат 13,9 промила от българското население завършва научно-технологични специалности, докато в ЕС средното ниво е 18,7 промила.

Съвсем не е учудващо обаче, че в сектора на информационните и комуникационните технологии се вижда сериозен растеж. Приходите само в ИТ сектора са скочили с 370% в периода 2005 – 2014 година, при общ ръст на приходите в българската икономика от 50% за този период.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички