Газпром ощети акционерите си с 23 милиарда долара дивидент, акциите му се сринаха


Газпром ощети акционерите си с 23 милиарда долара дивидент, акциите му се сринаха
Снимка: Gazprom

11651

Руският газов гигант "Газпром" реши да не изплаща дивиденти от миналогодишните финансови резултати, за първи път от последното подобно решение през 1998 г., което доведе до голям спад на акциите му с 27%.

"Акционерите решиха, че в настоящата ситуация не е препоръчително да се изплащат дивиденти за резултатите за 2021 г.", обяви зам.-изпълнителният директор Фамил Садигов, цитиран от Reuters. По думите му "Газпром" предпочита да се съсредоточи върху руската регионална газификация, подготовката за отоплителния сезон и плащането на предстоящото повишение на данъците. Газпром: Палач или спасител на Европа от газовото бедствие?

След новината акциите на "Газпром" се сринаха с близо 30% на Московската фондова борса, тъй като решението отмени препоръката на борда на директорите за изплащане на дивидент от 52,53 рубли на акция, което би било най-големият дивидент, раздаван досега.

Нарастващите цени на газа донесоха на енергийния гигант нетна печалба от 2 трилиона рубли (близо 37 млрд. долара) за 2021 г. - абсолютен рекорд в 30-годишната история на компанията. При тези финансови резултати "Газпром" трябваше да раздаде на акционерите си огромен дивидент от 1,2 трилиона рубли, или 22,8 милиарда долара по настоящия обменен курс, пише Financial Times.

Държавната компания обяви новата си дивидентна политика през 2019 г., планирайки да изплати 50% от печалбата си до 2022 г. - решение, което бързо го превърна в най-голямата компания по пазарна капитализация в Русия. Най-големият акционер в компанията обаче остава руската държава, която директно притежава 38% от акциите с допълнителни 12% собственост на две други държавни компании.

Вместо да плати дължимото на своите инвеститори, газовият гигант смята да похарчи 526 млрд. рубли (или 10 млрд. долара) до 2025 г., за да увеличи газификацията на Русия от сегашното ѝ ниво, което е 72%.

Борсов спад

Решението на "Газпром" сериозно разклати Московската фондова борсa, която регистрира спад от 7%. Акциите на няколко други руски енергийни компании също паднаха в четвъртък сутринта поради очакванията, че техните ръководства може да последват примера на газовия гигант.

Най-големият производител на петрол в Русия "Роснефт" загуби близо 7% в ранните часове на търговията в четвъртък, електроразпределителната компания "Россети" загуби 5% от стойността на акциите си, третият по големина производител Сургутнефтегаз спадна с близо 3%, а операторът на тръбопроводите "Транснефт" - с 2%.

Най-голямата банка в Русия - държавната "Сбербанк" също обяви, че няма да изплаща дивиденти за миналата година, което доведе до 5% спад в акциите на компанията.

Междувременно руските депутати обсъждат да наложат по-високи данъци върху добивните компании, тъй като правителството в Москва увеличава социалните плащания.

По думите на анализатори на компанията Tinkoff Investments случващото се е катастрофа за акциите на "Газпром", тъй като единствената инвестиционна привлекателност на компанията е раздаваният висок дивидент. Според тях решението вероятно е повлияно и от желанието на руското финансово министерство да увеличи бюджетните приходи.

Решението на "Газпром" идва на фона на новината, че Г-7 обмисля как да ограничи цената на руския петрол и газ, като начин да възпрепятства на Москва да печели средства за войната в Украйна, която доведе до покачване на цените на енергията в световен план. Богатите държави готвят таван на цените на руския петрол и газ

През последните седмици има и намаляване на потоците на руски газ към Европа през Украйна и през газопровода "Северен поток 1", което предполага и по-малко приходи за "Газпром". Докато продажбите на компанията спадат, намалявайки с почти 30% на годишна база през първата половина на 2022 г., покачващите се цени на газа компенсират загубите. "Нашият продукт, нашите правила": Газпром ограничи още доставките към Германия

В изявлението си обаче дружеството не споменава нито предложенията на Г-7, нито намалените потоци към Европа, въпреки че те заплашват да намалят приходите на енергийния гигант и неговите плащания на данъци в руската хазна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия готви пълно спиране на газа за Европа до зимата

Европа трябва да е готова за икономическа война срещу Путин

Руският газ не е евтин, зависимите от него страдат най-много

Русия ще използва ремонт, за да спре изцяло газа за Германия?

Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички