Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея


Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея
Снимка: iStock

31786

Със сигурност Европа ще плати някаква цена за всичките си действия, но големият губещ в цялата история ще е Русия, защото за нея всеки кубически метър газ доставен в Европа е от съществено значение. Един ден Русия ще се моли на държавите да получават газ и от нея. Това заяви енергийният експерт Васко Начев пред БНТ. Европа се сбогува с руския газ

Той обясни, че наистина е трудно да се каже дали е предупреждение спирането на газа за Германия (по газопровода "Ямал-Европа", по него отново се подава газ - б.р.). "По-скоро е технически проблем. Никой не прави предупреждение за няколко часа. "Газпром" би действал много по-твърдо, ако се тръгне в такава посока", каза експертът. За третото тримесечие няма никакъв заявен капацитет на доставка на газ по газопровода Ямал. Руският газов гигант все още може да резервира капацитет по маршрута на ежедневни или месечни търгове, но цените за пренос са много по-високи. Русия спря доставките на газ по ключов газопровод

Русия и друг път е спирала газоподаването по този газопровод. След пускането на "Северен поток 1" - основното трасе, по което Западна Европа получава руски газ - "Ямал-Европа" се превръща в резервен вариант, през който се снабдява най-вече Полша. Още в края на март "Газпром" е спрял доставките към Полша, която е получавала газ от Германия по реверсивната връзка. Полша се отказва напълно от руския газ?

Дори да се стигне до окончателно спиране на доставките по този маршрут, това няма да има сериозно отражение, убеден е експертът.

Европа няма да плаща и няма да прави преводи в сметките на "Газпром" в рубли, категоричен бе Начев. Дали Унгария ще плаща в рубли или не, това си е нейно решение, но това няма да промени кардинално ситуацията за членовете на ЕС. Все повече европейски държави режат Русия да плащат газа в рубли

Според Начев Европа ще плати "някаква цена", но Русия е големият губещ, защото "за нея всеки кубически метър газ е от изключително значение ... Един ден Русия ще се моли на държавите да получават газ и от нея," каза експертът. Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Васко Начев разбира недоволството на българската индустрия, но ситуацията е тежка за всички. "В момента в Европа се води война. Няма как да няма някакви катаклизми при доставките на газ, всякакви стоки или суровини, свързани с района на военните действия", припомни той. Кои компании в България са най-зависими от газа?

Енергийният експерт не очаква драстични и големи повишения на цената на природния газ, която ще бъде обявена от КЕВР за следващия месец.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България се отказва от руския газ

Колко е зависима България от доставките на руски природен газ?

Мисията невъзможна: Защо Европа не може да се откаже от руския газ?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички