Цената на дървата за огрев скочи драстично, къде са най-евтини?


Цената на дървата за огрев скочи драстично, къде са най-евтини?
Снимка: sidp.bg

151747

Един от най-евтините източници за отопление – дървата, поскъпна с близо 70% за година и цените продължават да растат. По борсите край градовете и пътищата в момента цепениците се продават по 125 - 165 - 180 лв. за кубик, а през юли миналата година вървяха по 80-100 лева за кубик. В същото време са осигурени над 1 млн. куб. м по-евтини дърва.

Държавните горски предприятия откриха 43 склада за директна продажба на дърва за огрев на хората за лично ползване. Предстои да заработят още 13 подобни централни склада, съобщават от Министерството на земеделието и горите в отговор на въпроси на вестник "Телеграф". Свалят драстично цената на дървата за огрев

Хората ще могат да купуват дърва за лична употреба по ценоразпис, без право да ги препродават, приоритетно от общинските гори по местоживеене, и едва след това от държавния лес, предвижда законът за горите. Местният кмет прави списък на жителите, които са поискали да им бъдат осигурени дърва за огрев, обясниха от аграрното ведомство.

Все по-големи количества

Над 1 милион кубика дърва за директна продажба на местното население по списъци, заверени от кметовете, ще осигурят държавните горски и ловни стопанства. През миналата година са били продадени 926 000 куб. метра, което е 10% по-малко от количествата, които ще бъдат осигурени тази година. Търсенето на дърва за огрев се е увеличило, в някои държавни стопанства дори двойно. Към юни месец откритите складове към държавните стопанства са продадали общо 10 430 куб. м дърва на 2270 домакинства.

Дървата могат да се купят от открити складове или да бъдат доставени до клиента от горските складове. Елиминира се участието на посредници или участието им е на определени фиксирани цени след проведени обществени поръчки, обясняват от земеделското ведомство.

В държавните складове е най-евтино

Цените на дървата са различни в отделните държавни горски и ловни стопанства, като варират между 39 лева и 68 лева без ДДС при продажби от временен горски склад (сечище). В централни складове в близост до големи градове дървата струват от 60 до 85 лв. на кубик без ДДС, или от 72 до 102 лв. с ДДС при покупка на място от централен склад без включен транспорт. Откъде най-евтино да си купим дърва за огрев?

Ако искате да ви ги докарат, трябва да платите от 65 лв. до 100 лв. за куб. м без ДДС, или от 78 до 120 лв. с ДДС. В случай че пожелаете да ви доставят дървата нарязани и нацепени, няколко горски и ловни стопанства предлагат тази услуга, като цената варира от 72 лв. за куб. м до 115 лв. без ДДС, което е от 86,40 лв. до 138 лв. с ДДС.

Цените за транспорт/доставка от централните складове до купувача също са различни, като зависят от разстоянието, а максималната такса е 25 лв. за кубик. При някои складове транспортът се организира от купувача.

Поскъпване

В момента е най-доброто време да се снабдим с дърва за огрев през зимата, защото отоплението ще ни излезе най-евтино. Така си мислят хората по стар навик. Но от есента на миналата година с поскъпването на тока и газа цените на дървата, пелетите и въглищата също тръгнаха рязко нагоре и в момента на тържищата край София дървата за огрев вървят от 125 до 165 лв. за кубик.

Миналата година по същото време те се продаваха от 80 до 100 лева в зависимост от вида дървесина. Непосредствено преди зимата и през самия сезон цената се увеличава поне с още 20-30%, а при извънредни обстоятелства – затруднено влизане в горите заради валежи, може да скочи и повече. Преди година през септември цените стигнаха 180 лева на кубик на тържищата покрай пътища и в частни складове, но сега такива цени вече са обичайни. Дървата за огрев поскъпнаха двойно

Търговец на борсата в София продава 1 куб. м нарязани и нацепени букови дърва в пале по 165 лв., а смесените – от габър, орех, слива, бреза и др. – по 145 лева/куб. м. Дървата се продават и в чували по 15 лв., като 10 чувала правят 1 кубик. При поръчка над 20 куб. м се прави отстъпка.

Транспортът за до 5 кубика в София струва около 40 лева, като миналата година е бил 30 лева. 50 лева ще излезе доставката до по-отдалечен район на града. В склад по пътя за софийското село Лозен дървата се продават по 125 лв. за кубик. Всеки ден карали дърва, но списъкът от купувачи бил толкова пълен, че не приемат нови заявки, обяснява търговецът. Негови колеги вече продават цепениците по 140-150 лева/куб. м.

За отоплението на жилище от 80 кв. м за сезона са нужни около 5 кубика дърва. Това означава, че миналата зима отоплението на домакинството е излязло 400-500 лева, като си е купило дървата през юли, и 520-650 лв. – ако ги е купило през септември. Сега ако си купи дървата през юли, отоплението на същото домакинство ще излезе между 625 и 750 лв., а ако ги купи през септември – между 815 и 975 лв.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дървата за огрев няма да поскъпват

Спират социалните помощи за дърва и въглища

Спиране на социалните помощи за дърва и въглища обрича много хора на студ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички