Дървата за огрев поскъпнаха двойно


Дървата за огрев поскъпнаха двойно
Снимка: БГНЕС

24485

Дървата за огрев са поредната стока, която поскъпна драстично напоследък. Цената на един кубик дърва надхвърли 160 лв., което е двойно по-скъпо от лятото. Освен потребителите, скокът на цените разтревожи и Министерството на земеделието.

"Очаквам директорите на държавните горски стопанства да дадат конкретни предложения за мерки, които да доведат до намаляване на цените на дървата за огрев. Ръководителите трябва да изготвят анализи и да дадат своите планове до края на месец януари", заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при участието си в телевизия Bulgaria ON AIR. Дървата за огрев няма да поскъпват

Министърът е възложил да бъде изготвена справка каква дървесина е изнесена и какви количества са заложени да бъдат реализирани зад граница. "Разглеждаме различни хипотези, които биха имали реален ефект върху спада на стойностите на дървата за огрев", посочи д-р Иванов и уточни, че може да бъде коментиран и мораториум, ако се докаже, че ще повлияе положително.

Той обясни още, че отделянето на Изпълнителна агенция по горите извън структурите на министерството цели засилване на контрола и повишаване на качеството му. "Държавните горски предприятия ще останат в Министерство на земеделието, стопанската дейност и правенето на политики в тази област ще остане във ведомството", подчерта министърът.

По повод идеята за намаляване на ДДС на храните д-р Иванов съобщи, че по тази тема са водени разговори с министерството на финансите. "Бих подкрепил подобна мярка за намаляване на ДДС на продуктите от "малката кошница", заяви д-р Иван Иванов. И уточни, че тази теза ще бъде защитавана и пред финансовото ведомство и се надява да бъде постигнато споразумение.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички