Откъде най-евтино да си купим дърва за огрев?


Откъде най-евтино да си купим дърва за огрев?
Снимка: БГНЕС

38872

Двойно по-евтино излизат дървата, ако си ги купим от склад на горското вместо на тържище, съобщава вестник "Телеграф". По 90-100 лева се продава в момента кубик дърва в столицата и в повечето градове в страната. В склад на държавно горско предприятие пък цената за широколистни дървета е 45-50 лева.

Не всеки обаче може да си ги набави в момента. Стопанствата имат за цел да осигурят огрев на първо място за хората в близките им населени места. Затова списъци с желаещи обикновено се правят още от март.

Сезон

В момента е най-доброто време за набавяне на дървата за зимата. През есента цената им може да скочи двойно. В момента например кубикът върви до 100 лева в частни складове в столицата в зависимост от вида дървесина. Сходни са офертите и при поръчка в интернет. Миналата година през септември обаче цените стигнаха 180 лева за кубик на тържищата.

За отоплението на жилище от 80 кв. м за сезона трябват 5 кубика дърва. Това означава, че отоплението зимата ще излезе на домакинството между 450 и 500 лева, ако сега се осигури горивото, и 800-900 лева, ако купуването на дървата се отложи за есента.

Цени

10 лева струват дървата, продавани в чувал. Това отново прави около стотачка за кубик, тъй като 10 чувала правят един кубичен метър. Ако дървата са смесени от габър, орех, слива, бреза, кубикът, подреден на пале, вече се продава по 80 лева. По 90 лева е кубикът от ценните букови цепеници в склад край Околовръсното на София.

Сходни са цените и в други райони. 90 лв. струва един кубик нарязани и нацепени дъбови дърва в Кюстендил. С 15 лв. по-евтини са метровките, но малцина ги предпочитат заради това, че трябва да се режат и цепят на място. "Ако човек тръгне да си прави тънки сметки и му докарат дървата цели, после ще му излязат златни. Трябва да платиш на човек с машинка, после да вземеш някой да ги нацепи. Затова ние всяка година взимаме направо готови и ги вкарваме от рано в мазето, за да са сухи за зимата", обяснява 48-годишният Петър Ивайлов от Кюстендил.

За кубик нарязани букови дърва пък кюстендилци ще трябва да се бръкнат с 85 лв., като отново тези, които са на метровки, са по-евтини – 70 лв. за кубик. Заради огромния наплив от страна на хората пък записването в някои от фирмите в областния град става поне 3 месеца назад. Цената на твърдите широколистни дърва за огрев в Благоевград е 93,60 лв. на пространствен куб. метър с ДДС, но ненарязани. В цената влиза и транспорт до дома на клиента в рамките на община Благоевград. Нарязаните и нацепени са 100,80 лв. с ДДС с отново включен транспорт и доставка до вкъщи в рамките на община Благоевград.

Цената пада 5 пъти, ако сами ги отсечем

Най-евтино се продават дървата, които потребителят сам си отсече на посочено от горското стопанство място. Дървата на корен в Югозападното държавно предприятие се продават по 19-20 лева на пространствен кубик, ако са широколисти, и между 8 и 10 лева, ако са иглолистни.

В този случай обаче човек поема цялата работа и разходите по отсичането, цепенето и транспорта и затова много хора се отказват от тази възможност. Наблюдава се тенденция за увеличаване на желаещите да закупят готови, нацепени и доставени дърва, съобщи Василий Маринковски от Югозападнотото държавно предприятие за вестник "Телеграф".

Миналата година те са се продавали на средна цена 47 лева от широколистни дървета и по 32 лева от иглолистни. Предприятието е добило 1 млн. куб. м дървесина и от тях 180 000 кубика са били на преференциални цени за населението за огрев.

Дават 10% отстъпки за пенсионери

10% отстъпка за пенсионери и студенти дават някои от борсите за дърва във Варна. Цените по морето като цяло са по-ниски, отколкото в Западна България. От 50 до 70 лева върви там кубикът, като борсите предлагат реални количества нарязани, нацепени и с безплатен транспорт дъб, бук, цер и габър. Дървата са с размер на клетка за камион 90 на 90 на 115 см. Ако не са на кубик, търговците искат 180 лв. за тон. Вдигат помощите за отопление през зимата

Предлагат се и по-малки количества, като чувал дърва е 5 лв., а чувал разпалки – 4 лв. Обикновено безплатен е транспортът за заявки над 100 лева в рамките на Варна, а в останалите случаи се заплаща според километрите и по договорка. Въглищата в чувал от 25 кг – мити, руски от Донбас, са 450 лв. за тон, 9 лв. струват в чувал от 20 кг.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички