Свалят драстично цената на дървата за огрев


Свалят драстично цената на дървата за огрев
Снимка: БГНЕС

69430

17 нови склада за дърва се отварят в държавните горски стопанства в райони, където има голямо потребление на дърва за огрев. С времето ще се създадат още нови складове, така че да станат общо 56. Там дървесината ще се продава на цената на добиване, без надценки и такси. Дървата за огрев ще се извозват от горското стопанство до домовете на хората, които ще ги използват. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на съвместен брифинг с министъра на земеделието Иван Иванов. Откъде най-евтино да си купим дърва за огрев?

Ограничаваме посредниците, които натоварват цената и купуват дърва, за да ги препродават и директно държавата влиза в ролята си. Например, в един от тези складове дървесината се добива и продава на 84 лева, а същата на пазара струва 160 лева. Почти 100%-ното увеличение е в резултат на посредници и прекупвачи.

С тази мярка се гарантира намаляване на цените, а държавните горски стопанства винаги ще разполагат с дърва на достъпна цена. Горските стопанства започват да наемат работници, които да добиват тази дървесина. Това също ще допринесе за намаляване на цената, убедена е Нинова.

Дружествата започват и процедура за закупуване на високопроходима техника, за да добиват тази дървесина за собствена сметка.

Кметовете по места трябва да предоставят списъци с хората, които се нуждаят от дървесина, за да могат държавните горски стопанства да закарат дървата при тези хора - без надценки, без посредници, без такси, посочи министърът на икономиката и индустрията. Дървата за огрев няма да поскъпват

Ползвателите на дървата ще ги директно плащат на служителите на горските стопанства, когато им ги докарат. Така ще се избегне спекула.

Мярката цели да се намали повишената цена на дървата за огрев за крайните потребители, коментира земеделският министър Иван Иванов.

Целта е да гарантираме дървесината за огрев както за този отоплителен сезон, така и за следващия. Ще се вземат мерки да бъдат избегнати всякакви опити за спекула, целта е единствено да се задоволят нуждите на местното население, отбеляза Иванов.

Корнелия Нинова подчерта, че се приключва и с практиката осигуряването на дърва за огрев да се използва за предизборни цели.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Спират социалните помощи за дърва и въглища

Спиране на социалните помощи за дърва и въглища обрича много хора на студ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички