40% от българите вярват, че ни управляват илюминатите

40% от българите вярват, че ни управляват илюминатите
Източник: iStock/Guliver

40% от българите вярват, че съществува тайно общество, което управлява света. 29% от българите вярват в съществуването на извънземни, 19% са убедени, че хората са установявали контакт с тях, а 14%– че извънземни живеят сред хората.

Това показва проучване на нагласите на българите по отношение на вярвания, конспирации и суеверия, извършено от „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“.

Данните регистрират високи нива на вяра по отношение на въпроси, свързани с свръхестествени способности на хора.

Ето кой е най-влиятелният паспорт в целия свят

По какво се измерва колко влиятелен е един паспорт? По това това в колко държави може да влезе притежателят му без ...

75% от българите вярват в пророческите способности на Ванга. Няма особена динамика сред различните демографски групи – прави впечатление, че и хората в най-младата възрастова група (18 – 29 г.) в голям дял (63%) вярват в способностите на Ванга.

63% от българите вярват и в съществуването на хора със свръхестествени способности, а малко над две трети – в съществуването на хора, които имат способности да предвиждат бъдещето. Малко над половината от българите смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности.

Разкриха точната сума пари, която може да купи щастие

Оказва се, че парите могат да купят щастие. Но за целта не ви трябват толкова много, колкото си мислите. Мащабно п...

45% от българите вярват в магии.

66% от хората у нас вярват и че изкуствено се създават болести – с цел продажба на нови лекарства.

33% е делът на хората, които вярват в прераждането на човек, като при жените процентът е по-висок (40%) в сравнение с този на мъжете (25%).

36% посочват, че вярват в съществуването на рая и ада. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да вярват в това, за сметка на живеещите в столицата. Тук едно от възможните обяснения е по-високата степен на религиозност в малките населени места.

35% от българите декларират, че са посещавали гадател/ясновидец/ходжа. И тук впечатление прави, че в селата и малките населени места тази практика е по-разпространена за разлика от столицата.

73% от българите посочват, че чукат на дърво срещу нещастие, докато 24% не го правят.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.