Германия не може да се справи с работата на черно


Германия не може да се справи с работата на черно
Снимка: iStock

6404

Работата "на черно" е сериозен проблем в Германия. Контролът обаче е повърхностен и неефективен, а отговорната служба е зле оборудвана, пише Deutsche Welle.

По пътя към Франкфурт на Майн бояджията Феликс Димерлинг бди и се оглежда за незаконна евтина конкуренция: "Обикновено винаги виждаш 1-2 автомобила, за които може да се предположи, че се занимават с работа "на черно". Заедно с колеги от гилдията на бояджиите от година е поел нещата в свои ръце.

Принципно за това има служба - Службата за финансов контрол на работата на черно, но Димерлинг смята, че тя не се справя със задачата си. "Според възможностите си се опитваме сами да се защитим. Пък може някой ден и държавата да се активизира отново."

Министерството знае за проблемите, но проверките са само "алиби"

По данни на "Байришер Рундфунк", германското министерство на финансите знае поне от 2013 г. за съществуващите проблеми в борбата с работата на черно. Работна група към министерството признава в свой доклад в колко браншове контролът почти отсъства, как сложните разследвания се избягват, а ефикасността на проверките е ниска. Германия търси българи за работа. Но няма желаещи

Сметната палата пък още през февруари подлага на критика дейността на Службата за финансов контрол на работата на черно - заради погрешна кадрова политика, както и за формално изпълнение на разпоредбите на финансовото министерство, съгласно които трябва да се правят по 55 000 проверки годишно. Тези проверки били повърхностни, само за "алиби", констатират от Сметната палата.

Информацията отвътре потвърждава проблемите

Фактът, че ведомството, контролиращо работата на черно има сериозни проблеми, се потвърждава от редица служители, които искат да останат анонимни. Един от тях разказва: "В структурен план и по отношение на квалификацията Службата е в Средновековието. IT отделът е в катастрофално състояние, дори започнахме пак да използваме пишещи машини. Правя проверки без смисъл и разум - проверки, които не носят нищо".

Тръгвайте на работа в чужбина само с вече сключен трудов договор

Социологът професор Герхард Бош от университета Дуисбург-Есен е правил изследвания на финансовите проверки за работата на черно. Според него заключенията на работната група към финансовото министерство са скандални: "Знае се, че Службата за финансов контрол на работата на черно не работи както трябва, това е шокиращо".

Няма ресурси – няма разследвания

Както гласи информацията отвътре, промени в работата на контролния орган така и не са настъпили. Според вътрешния годишен доклад, през 2019 г. Службата е трябвало да премахне от статистическия си отчет над 400 проверки заради некачествено изпълнение.

А поради липсата на кадри в редица звена на институцията разследвания срещу организираните форми на работа на черно не се правят. "Ограничените ресурси са и причина за това, че в браншове, за които съществува предположението за организирана работа на черно, не се предприети съответните разследвания."

Германия спешно се нуждае от работници от Балканите

Опозиционните политици в Бундестага продължават да настояват за реформи. Финансовият експерт от Свободна демократическа партия Маркус Хербранд казва: "Смятам, че ние трябва да започнем отначало. Не сме приемали законите за минималното заплащане, за да не бъдат спазвани. Става дума за приходи, възлизащи на милиарди".

Председателят на Лявата партия Фабио де Маси обвинява финансовото министерство в политически провал и определя като неизбежна необходимостта от реформа в службата, отговаряща за инспекциите по труда.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички