В Германия: 40 години стаж, под 1000 евро пенсия. Защо?


В Германия: 40 години стаж, под 1000 евро пенсия. Защо?
Снимка: iStock

39682

Как е възможно в страна като Германия да работиш 40 години и отгоре и въпреки това да получаваш под 1000 евро пенсия? Именно такава е съдбата на милиони хора в тази иначе толкова богата държава. Какви са причините, разказва Deutsche Welle.

Близо 2,5 млн. германски пенсионери, които са се осигурявали за старост поне 40 години, получават пенсия под 1000 евро на месец. Това са над 30% от хората, работили 40 години, става ясно от справка на германското правителство, изготвена по искане на парламентарната фракция на Лявата партия.

И още данни: от общо 21 млн. пенсионери в Германия цели 17 млн. са с пенсия под 1000 евро, а почти всеки втори получава по-малко от 800 евро. В тази статистика за получателите на пари от държавното пенсионно осигуряване са включени и хората, които имат право и на допълнителна пенсия, например от частни пенсионни фондове. И въпреки това данните показват, че дори и да си се осигурявал десетилетия наред, достойният живот на старини изобщо даже не е гарантиран.

Жените са особено ощетени

Проблемът се корени в биографиите на милиони хора в Германия. Който през годините е работил на непълно работно време, получавал е ниска заплата или пък трудовият му стаж е недостатъчен, не може да очаква висока сума от държавното пенсионно осигуряване. Това важи най-вече за жените, при които средната пенсия възлиза на 693 евро месечно.

Именно такъв е профилът на много жени от западните провинции на Германия, където навремето мъжът е изкарвал парите, а жената се е грижела основно за децата и само от време на време е припечелвала нещо допълнително.

Тази сметка излиза само ако брачният съюз се запази и след пенсионирането – с двете пенсии може да се живее добре. Но ако остане сам, а преди пенсионирането си не е изкарвал добри пари, човек лесно може да попадне в категорията "бедност на старини".

Когато парите не стигат: как живеят бедните пенсионери в Германия

По-различна е картината в източните провинции на Германия. Статистиките от времето непосредствено преди падането на Берлинската стена показват, че работещи са били цели 90% от жените в тогавашната ГДР. За сравнение: по същото време в Западна Германия е работела едва всяка втора жена.

Което си личи и по размера на пенсиите им днес: в източните провинции жените получават средно 907 евро месечна пенсия - с 214 евро повече от връстничките им в западните провинции.

За щастие възрастните хора в Германия разчитат не само на държавната пенсия. Всеки с месечен доход под 796 евро има право на социална помощ. Към момента такава помощ получават 560 000 души в Германия, което се равнява на 3% от хората над 65 години. И тук жените са мнозинство.

А бъдещите пенсионери?

А що се отнася до бъдещите пенсионери, все повече от тях ще са работили на непълен работен ден, а това означава, че ще са застрашени от бедност на старини. Тук жените отново са по-силно представени.

И още един проблем пред бъдещите пенсионерки: много жени работят в сектори като здравеопазването, социалната помощ и услугите, където заплащането е ниско. Съответно ниски ще са един ден и пенсиите им.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички