Германия спешно се нуждае от работници от Балканите


Германия спешно се нуждае от работници от Балканите
Снимка: iStock

22242

Германия се нуждае от работна сила, а правителството ускорява процеса на миграция на чуждестранни работници. В Бон стартира нова услуга за координиране на признаването на дипломи и квалификации.

Германската икономика зависи от имиграцията. Затова федералното правителство стартира програма за привличане на чуждестранни специалисти под мотото "Make it in Germany". Това е национален приоритет.

"Без чуждестранни експерти не бихме могли да поддържаме благосъстоянието си. Не можем просто да чакаме тези хора, трябва да работим за тях", каза министърът на труда Хубертус Хайл.

Германската статистическа служба твърди, че до 2035 г. броят на трудоспособните граждани в страната ще бъде намален с четири до шест милиона. В много отрасли има недостиг на работна ръка. Според германската търговско-промишлена камара (DIAC) около 56% от фирмите смятат недостига на работна ръка за най-голям риск за бизнеса.

Земя на заселници

Федералното правителство най-накрая се вслуша в призивите на бизнесмените и от известно време работи усилено, за да създаде предпоставки за привличане на експерти от чужбина. След дълъг дебат беше приет Законът за миграцията на професионалния труд, в който федералното правителство призна, че Германия е страна на заселници - шест десетилетия след първата голяма вълна заселници.

Основната цел на закона е да улесни достъпа на чуждестранните работници до германския пазар на труда – при това практически във всички отрасли.

"Всъщност няма значение откъде идва човек, най-важното е да се докаже, че иска да се интегрира в една държава, че иска да се сработва и да бъде част от обществото. И тогава не става въпрос за това откъде е човек, а как човек иска да се интегрира", заяви федералният министър на образованието Аня Карличек пред Deutsche Welle. В понеделник в Бон тя, заедно с колегата си Хайл, откри новата институция за признаване на професионални квалификации. В момента в Германия има около 1400 различни служби, които се занимават с признаването на чужди дипломи.

Процесът на признаване досега беше твърде сложен и отнемаше твърде много време, много по-дълго, отколкото в скандинавските страни или в САЩ и Канада. С новия център за признаване на дипломите това трябва да се коригира.

По-проста и по-бърза процедура

В бъдеще всички, които се интересуват от работа в Германия, трябва първо да се свържат с новия център, който ще им помогне да подготвят пълната документация, необходима за признаване на квалификации, ще им бъде на разположение за консултиране и разпространяване на техните кандидатури до съответните органи във всички германски провинции.

Но това, което помага на Германия, от друга страна, отваря големи проблеми. А именно, югоизточната част на Европа не я напускат само най-добре квалифицирани кадри с висше образование, но и лица, които се грижат за тях, медицински персонал, майстори автомобилни механици и т.н. От страни като Северна Македония, Сърбия, Хърватия или БиХ в Германия идват повече от 100 000 работници.

Правителството на Германия знае ли какво означава това за пазара на труда в тези страни?

Попитахме министър Хайл: "Сключихме няколко двустранни споразумения, например да не изтегляме лицата, които се грижат за медицината, от онези страни, които се нуждаят от тези работници. Смятам обаче, че има нужда от свобода на движението, защото ако го организираме добре, тогава ще има ползи и за двете страни и това, в крайна сметка, засилва нашите отношения."

Добре за Германия, лошо за Балканите?

На 1 март тази година в Германия влиза в сила новият Закон за миграцията на професионалната работна сила. С него ще се улесни пристигането и търсенето на работа в Германия за всички страни извън ЕС. В бъдеще гражданите на държавите-членки на ЕС вече няма да имат предимството. Един от регионите, към които традиционно се насочват германските работодатели, е Западните Балкани.

"В миналото получавахме много заявки от Западните Балкани. Това е един от регионите, който е много важен за нас, защото там намираме много добра, квалифицирана работна сила. От друга страна, има много хора, които знаят немски език, което е огромна помощ за интеграция", заяви пред DW Торстен Ролфсмайер от Федералната служба по заетостта.

Мотивацията за напускане не са само германските заплати, но и корупцията, лошите перспективи и липсата на правова държава. От 2000 г. насам милиони хора от региона са го напуснали. Сред тях има голям брой млади, високо образовани кадри, оставяйки след себе си голяма пропаст на вътрешния пазар на труда и нарастващ демографски проблем. От друга страна, паричните преводи на новите гастарбайтери от чужбина помагат за поддържане на социалния мир в техните страни.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80095
 • GBP
  1
  2.32635
 • JPY
  100
  1.15293
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички