Тръгвайте на работа в чужбина само с вече сключен трудов договор


Тръгвайте на работа в чужбина само с вече сключен трудов договор

3284

Във връзка с последните сигнали в медиите за нередности при изпращане на български работници във Великобритания, ИА ГИТ напомня отново, че при използване на фирми посредници и на предприятия, които осигуряват временна работа, трябва да се направи справка в специалните регистри дали същите имат регистрация.

Списъците с регистрираните фирми са публични и могат да бъдат открити на сайта на Агенцията по заетостта. При командироване под ръководството и контрола на работодател, с когото лицата имат сключен трудов договор, трябва да се провери дали предприятието, което командирова, има същата дейност и в България. Ако то не развива такава и се сключва договор с лицето само за да бъде командировано в чужбина, това е сигнал за измама.

В българското законодателство има категорични текстове, които задължават и посредниците, и командироващите дружества, в т.ч. и предприятията, осигуряващи временна работа, да договарят и осигуряват най-малко същите минимални условия на работа, каквито са установени за работниците и служителите, изпълняващи същата или сходна работа в приемащата държава (чл. 121а, ал. 4 от Кодекса на труда и чл. 30 от Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа).

При осигуряване на работа чрез фирма посредник търсещите работа лица трябва да изискат договор за набиране на персонал между посредника и работодател в приемащата държава. Трябва да има сключен посреднически договор между фирмата и търсещото работа лице, който трябва да съдържа задължително клаузите, регламентирани в чл. 23 от Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. Лицето трябва да бъде предварително запознато писмено с условията на работа в държавата, където ще бъде изпратено, и с данните на работодателя (чл. 31 от Наредбата). То трябва да тръгне от България със сключен трудов договор с работодател в приемащата държава, преведен на български език. Най-често се изготвят двуезични договори, в които следва да бъдат уговорени условията на заплащане, продължителността на работния ден, почивките и отпуските и др., включително и за чия сметка са разноските по пътуването, както и други разходи.

На лицата може да бъде осигурена заетост в чужбина и чрез изпращане от предприятия, които осигуряват временна работа, в предприятие ползвател в друга страна членка или чрез командироване от работодател, под негово ръководство и контрол, по договор за подизпълнение. Редът и условията за командироване и изпращане в тези случаи са регламентирани в Наредбата за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги. С нея се регламентират задължителните условия, които трябва да бъдат договорени с работника или служителя в допълнително споразумение - при командироване, или директно в трудовия договор - при изпращане от предприятието, осигуряващо временна работа (чл. 2 и чл. 3 от Наредбата).

Според резултатите от контролната дейност на Инспекцията в последните години работници и служители се изпращат в чужбина основно чрез командироване. Сигналите, които постъпват в Инспекцията, касаят най-вече неспазено изискване възнагражденията да бъдат равни поне на минималните в приемащата държава. Друго често нарушение е, че в трудовите договори с предприятия, които осигуряват временна работа, а при командироването - в допълнителните споразумения, не се уговарят всички условия, които се изискват според Наредбата за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги.

При използване на фирми посредници често нарушение е липсата на индивидуален трудов договор с работодател от приемащата държава, който трябва да бъде предоставен на лицето преди заминаването. Друго често нарушение е, че посредниците или предприятията, които осигуряват временна работа, или работодателите, които командироват свои работници и служители, не ги информират за условията на труд и заплащане в приемащата държава, каквито задължения имат.

Когато, независимо от начина на изпращане, на лицата се изискват суми за различни такси, комуникацията се води само по интернет или се уговарят срещи извън офиси, това е сигурен знак, че се касае за измамни практики.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.68113
 • GBP
  1
  2.14119
 • RUB
  100
  2.16341
 • JPY
  100
  1.59347
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  400.73
  384.90
 • Litecoin
  1
  80.77
  77.60
 • Ethereum
  1
  629.81
  605.05
 • Bitcoin
  1
  18886.08
  18148.70
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички