Маските на закрито остават, трябва да пазим дистанция


Маските на закрито остават, трябва да пазим дистанция
Снимка: iStock/Guliver

8314

Удължаването на извънредната епидемична обстановка с 15 дни ще се случи при спазване на изискванията, предвидени от главния държавен здравен инспектор.

Мерките включват социална дистанция, хигиена на ръцете, носене на маски. Властта препоръчва на българите да носят маски и да спазват дистанция, когато са на закрито. Маските остават задължителни и в градския транспорт.

Ще следим внимателно процесите и ако се налага, ще предприемем и обратните мерки, заяви на брифинг в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев.

Отварянето на границите за трети страни ще стане най-рано от 1 юли.

Няма нови мерки с малки изключения. Властта разхлаби мерките за масовите мероприятия, като на закрито те ще могат да се пълнят не на 30%, а вече 50%, тоест през един човек на седалка, стана ясно още от думите на Ананиев.

Ще продължим да следим и какво се случва в Сливен и огнището там, при необходимост ще предприемем мерки. Ще продължим с тестовете в социалните домове и тези за възрастни хора, увери здравният министър.

Ще наблюдаваме и процесите в болниците със заболели от коронавирус. Виждате, нараства броят на заразените медици – нови 5 случая с двама лекари и три сестри, така те общо вече са 302-ма, коментира Ананиев.

Извънредната епидемичната обстановка няма да утежни нормалния живот на българина, но ако се налага, ще се предприемат и рестриктивни мерки, стана ясно от думите на здравния министър.

Според Ананиев мярката, която ограничава посещението в магазините на хора до 60 години, трябва да отпадне. Министърът е на мнение, че обществото вече е достатъчно дисциплинирано.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички