МФ: 750 млн. лева ще се харчат непрозрачно след отхвърлянето на предложение, частните болници да разходват средства от здравната каса с търгове


МФ: 750 млн. лева ще се харчат непрозрачно след отхвърлянето на предложение, частните болници да разходват средства от здравната каса с търгове
Снимка: БГНЕС

1874

Над 750 млн. лева от средствата на данъкоплатците ще се изразходват от частните болници непрозрачно, след като парламентът отхвърли европейските изисквания частните лечебни заведения да провеждат открити търгове за финансираните от Здравната каса лекарства, консумативи, медицински изделия други. Това посочват от Министерство на финансите чрез съобщение, публикувано на официалния сайт на институцията.

Предложението на Министерството на финансите за промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), което беше отхвърлено при гласуването в Народното събрание, беше и частните болници, които ползват пари от Здравната каса, да прилагат ЗОП при техните покупки.

Според анализ, изготвен от Министерството на финансите, през 2022 г. българските данъкоплатци, чрез вноските си в Здравната каса, са заплатили 2,04 млрд. лв. на всички болници в страната за осигуряване на лекарства, консумативи, медицински изделия и др. Тази сума не включва заплащане на труда на медицинските специалисти в частните, държавни и общински болници, а само парите на данъкоплатците, които се ползват за стоките и услугите, които болниците закупуват от външни доставчици. Поне 750 млн. лв. от тях, или 37% от тези над 2 млрд. лв., българските данъкоплатци, чрез Здравната каса, заплащат на частни болници, пише в съобщението.

Независимо че болниците са собственост на частни лица, тези средства са публичен ресурс и е задължително да се разходват прозрачно, в условията на равнопоставеност и свободна конкуренция, което се постига чрез доставки по Закона за обществените поръчки, посочват от финансовото ведомство.

Именно затова Европейският съюз е въвел изискване всички болници, които разходват публични средства, да прилагат при покупките си правилата на ЗОП, независимо дали са частна, общинска или държавна собственост, пише в съобщението.

ОЩЕ: Гражданите вече могат да подават сигнали за липсващи лекарства на специален имейл

С отхвърленото от депутатите предложение за промени в Закона за обществените поръчки се дава право на частните болници да продължават да разходват тези средства на данъкоплатците без конкуренция, публичност и прозрачност, които да гарантират оптимални цени, заявяват от Министерство на финансите. Това беше гласувано, независимо че срещу страната ни е започнала процедура за нарушение на европейското право, във връзка с прилагането на това изключение досега, продължават от институцията.

Конкретен пример за острата нужда от свободна конкуренция при разходване на парите на данъкоплатците е доставката на лекарственото вещество „Пеметрексед“, което се използва при лечение на рак на белия дроб, пише в съобщението. През май месец 2023 г. Здравната каса е заплатила на частните болници общо 138 887 лв. за това лекарство, а за почти същото количество в държавните болници – само 9 638 лв., т.е. цената на единица лекарствено вещество е 12,4 пъти по-висока в частните болници, посочват от Министерство на финансите. Това не е изолиран случай, а тенденция, която се отчита при много от доставките на лекарства, медицински изделия и консумативи, добавят от ведомството.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Лекарствата у нас масово поскъпват, липсват антибиотици

Констатираха нарушения по обществени поръчки за ремонт и поддръжка на пътища за 710 млн. лева

Открити са нарушения при 40% от проверените обществени поръчки през миналата година

Могат ли работодатели с нарушения да участват в обществени поръчки?

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички