Пари или здраве? Нова Зеландия се отказва да забранява цигарите


Пари или здраве? Нова Зеландия се отказва да забранява цигарите
Снимка: iStock

4523

Новото правителство на Нова Зеландия обяви, че планира да отмени първата по рода си забрана на тютюнопушенето в света, за да финансира намаляване на данъците.

Законодателните пормени, въведени при предишното правителство, оглавявано от Джасинда Ардерн, щеше да забрани продажбата на цигари през следващата година на всички, родени след 2008 г.

Тютюнопушенето е основната причина за предотвратими смъртни случаи в Нова Зеландия и направените законодателни промени целяха да попречат на младите поколения да възприемат този навик.

Здравните експерти остро разкритикуваха внезапния обрат.

„Ужсени сме и отвратени. Това е изключително назадничава стъпка във връзка с водещи в света и идеални здравни мерки“, отбелязва пред BBC проф. Ричард Едуардс, изследовател по контрола на тютюна и здравен експерт в университета Отаго.

„Повечето здравни организации в Нова Зеландия са отвратени от действията на правителството и го призовават да се откаже от решението си“, добавя той.

Снимка: iStock

Законодателните промени, приети миналата година, получиха международно признание, а изследователските модели подкрепят тези ключови реформи. Сред мерките бяха ограничаване броя на търговците на тютюневи изделия и намаляване на съдържанието на никотин в цигарите.

Според изследователските модели тези промени можеха да спасяват до 5 000 живота всяка година в Нова Зеландия.

Смята се, че законодателните промени в Нова Зеландия са вдъхновили правителството на Великобритания да обяви през септември подобна забрана за тютюнопушене за младите хора. Позицията на британския премиер Риши Сунак остава без промяна след отмяната в Нова Зеландия.

Макар че бяха приветствани заради ползите за общественото здраве, мерките срещу тютюнопушенето в Нова Зеландия бяха разкритикувани от някои бизнес организации.

Собствениците на вестникарски павилиони и малки магазинчета се противопоставиха на загубата на приходи въпреки държавните субсидии. Според някои законодатели, включително новият министър-председател Крис Луксън – забраната ще доведе до черен пазар на тютюн.

Снимка: iStock

Националната партия, която спечели 38% от гласовете на изборите на 14 октомври обаче не беше споменавала за тези мерки по време на предизборната си кампания. Съобщението през уикенда на новия финансов министър Никола Уилис за отмяната на мерките шокира здравните експерти, които смятаха, че те няма да бъдат засегнати.

Национална здравна организация на маорите, Hāpai Te Hauora, нарече отмяната „безсъвестен удар върху здравето и благосъстоянието на всички новозеландци.

Нивото на тютюнопушене и свързаните с него болести и здравословни проблеми са най-високи сред местното население маори в Нова Зеландия, за което експертите казаха, че политиката ще има най-положително въздействие.

Моделирането на общественото здравеопазване, проведено през 2022 г., показа, че политиката без тютюнев дим би спестила на здравната система на Нова Зеландия около 1,3 млрд. новозеландски долара (790 млн. долара) през следващите 20 години.

Въпреки това Нова Зеландия още цели да намали дела на пушачите си до 5% до 2025 г., като крайната цел е тютюнопушенето да бъде елиминирано изцяло. Над 80 000 души са се отказали от цигарите през последната година, сочат националните данни. В момента около 8% от пълнолетните в Нова Зеладния пушат.

Източник: BBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Забраниха пушенето на наргиле. Къде?

Финландия слага край на пушенето

Швеция забрани пушенето на открито на някои места

Коя е първата страна, забранила найлоновите торбички в магазините?

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички