Удължават извънредната обстановка, но с по-малко


Удължават извънредната обстановка, но с по-малко
Снимка: Правителствена пресслужба

5683

Правителството предлага удължаване на срока на извънредното епидемично положение с 15 дни до 30 юни. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който се срещна с кризисния щаб преди редовното заседание на Министерския съвет.

Тя трябваше да изтече на 15 юни, но по-късно днес здравният министър Кирил Ананиев ще издаде нова заповед за продължаването заради новите големи огнища на коронавируса.

Ананиев ще даде разяснения какви ще са мерките, но като цяло мерките ще продължат да бъдат такива, каквито са в момента.

"Час и нещо умувахме. Повишението на заболелите от коронавирус считаме, че се дължи на Доспат, Сърница, село Ясенец. Овладяваме ги, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх и да затваряме производствата. Така трябва да продължи: дисциплина, дистанция, дезинфекция.

Нищо положително не се е случило, нищо различно отпреди месец или два няма, пандемията се увеличава. Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават в условията на почти нормален начин на живот на културата, икономиката, бизнеса и всички останали“, допълни той.

По думите му удължаването по никакъв начин не трябва да бъде приемано като застрашаващо или стресиращо. Театрите и кината ще могат да заработят от 15 юни на 50%.

"Старческите домове да се гледат най-внимателно, да се тестват хората, да се охраняват, като най-рискови", препоръча Борисов.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички