Измамници предлагат 1 милиард дози ваксини в ЕС


Измамници предлагат 1 милиард дози ваксини в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

2922

Съмнителни посредници са предложили на отделните правителства в ЕС общо около 1 милиард несъществуващи дози ваксини срещу Covid-19 на стойност около 14 милиарда евро, съобщи европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, цитирана от Reuters. 

Подобни посредници искат предплати и не дават никакви уточнения как ще се осъществят доставките, каза Виле Итала, шеф на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и подчерта, че фармацевтичните компании настояват да продават директно на правителствата. 

"Доста е масово. Изпращат оферта, която е недействителна. Но всъщност от това, което сме видели до момента, зад нея не стоят никакви реални ваксини", обяснява Итала. 

Разследваните от ОЛАФ схеми идват както от професионални престъпници, така и от отделни опортюнисти, навързани в дълги вериги от посредници, които често пъти водят извън ЕС, каза Итала. 

В Италия властите заявиха, че разследват предложение за Covid ваксини, направено от неназовани посредници на областните власти във Венето на фона на предупрежденията за все повече измами с ваксини. 

Итала заяви, че ОЛАФ засега не разполага с данни за пускане на европейския пазар на фалшиви ваксини, но добави, че това най-вероятно ще се случи. "Където има много пари, там намират своя път измамниците."

"Може да има финансови последствия. Но има и друга страна - доверието на хората. Именно по тази причина сега е важно да попречим на това да се случва, за да могат хората да имат доверие, че когато отидат да се ваксинират, това са истинските (ваксини)", каза той. 

ОЛАФ работи с правителствата в ЕС, правоохранителните органи и фармацевтичните компании за изправяне на престъпниците пред правосъдието, но засега няма данни някое европейско правителство да се е подлъгало по подобна схема, предаде още БНР.

Припомняме, още в края на миналата година от Европол предупредиха за опасност от измами с ваксините и че се разпространяват фалшиви оферти за продажба на васини.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички