Европол: Има опасност от измами с ваксината срещу COVID-19


Европол: Има опасност от измами с ваксината срещу COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

2030

Измамници може да се възползват от търсенето на ваксина срещу коронавирус, предупреди Европол. В мрежата вече се разпространяват фалшиви обяви за продажба на ваксина. 

Във връзка с началото на масовото ваксиниране срещу коронавирус в ЕС Европол предупреждава за опасността от измами. Съществува реална опасност престъпниците да се опитат да се възползват от голямото търсене, заяви днес директорът на институцията Катрин де Бол, цитиран от "Дойче Веле", предаде БГЕНС. 

Тя сподели, че в социалните мрежи вече има обяви за продажбата на ваксина, но тези обяви категорично са публикувани от измамници. Хората, които реагират на такива обяви, или няма да получат нищо, след като са платили, или ще им изпратят фалшив продукт, което може да има сериозни последици за тяхното здраве, предупреди Де Бол. 

Правоохранителните органи, от своя страна, трябва да имат готовност да противодействат на опити за кражба на ваксини. По време на първото затваряне банди са нападали транспортни средства, с които бяха превозвани защитни маски, припомня директорът на Европол. Сега подобна опасност съществува и по отношение на ваксината. 

Европол е локализирал местата, в които вероятността от подобни престъпления е най-голяма, а полицейските служби на европейските държави смятат да си сътрудничат, за да предотвратят кражбата на ваксини.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички