Започна ваксинацията в България


Започна ваксинацията в България
Снимка: Getty Images/Guliver

1787

Първата ваксинация в България вече е факт. Здравният министър Костадин Ангелов беше ваксиниран точно в 9.59 ч. тази сутрин в болница „Св. Анна“ в София, предаде БГНЕС. "Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, без да се притеснявам, че ще го заразя с коронавирус", каза след инжекцията здравният министър. 

Втори беше ваксиниран веднага след него представител на Българската православна църква, в знак на подкрепа за ваксините. 

Ръководителят на НОЩ ген. Мутафчийски също беше ваксиниран. "Ние се намираме във война, но дойде нашето малко оръжие, то ще ни спаси и ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки", каза ген. Мутафчийски.

В Пловдив първи бе ваксиниран председателят на лекарския съюз д-р Иван Маджаров. Той сподели, че инжекцията не била болезнена. 

В Бургас също започна ваксинирането.

Проф. Асен Балтов, директорът на Пирогов, също бе ваксиниран малко след 10 ч. Продължава и ваксинацията в Бургас и Пловдив на медицински лица.

Аз съм изкарал COVID, но ваксината трябва да бъде направена и за хора, изкарали COVID, защото няма траен имунитет. В момента се чувствам така, както се чувствах и преди ваксината, заяви д-р Асен Балтов. Всеки, който е клинично здрав може спокойно да се ваксинира. Ще се ваксинират 40 колеги от Пирогов, хора от първа линия. Около 110 ваксини ще бъдат направени за тези три дни, съобщи още д-р Балтов.

В Бургас също започна ваксинирането. Медицинската сестра Златина Парушева е първият ваксиниран медик срещу Ковид- 19 в Бургас. Тя е с 40 годишен стаж и дава дежурства в триажния център към УМБАЛ Бургас от самото му откриване, предаде още БГНЕС. Вторият ваксиниран там е д- р Владислав Русинов от УМБАЛ Бургас. Ваксинирането беше извършено в специален кабинет в ДКЦ " Николай Чудотворец " точно в 10 ч. Общо 120 медици ще бъдат ваксинирани днес в 10 лечебни заведения в Бургас. Единствено, работещите в Спешна помощ ще бъдат ваксинирани в открития кабинет в РЗИ Бургас. 1800 медици от Бургас са проявили желание да се ваксинират на първия етап. Вчера бяха доставени 250 дози от ваксината. Ваксинирането в Бургас ще продължи още два дни.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички