Кой празнува имен ден днес, 5 декември 2023 година?


Кой празнува имен ден днес, 5 декември 2023 година?
Снимка: iStock

7431

На този ден църквата почита св. Сава Освещени.

Свети Сава, основателят на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, известна с неговото име, се родил в областта Кападокия през ІV век в семейство на богати и знатни родители. Заради несъгласие между роднините, на които било поверено възпитанието му по време на служебното пътуване на баща му в Александрия, той още 18-годишен се поселил в манастир. Там получил образование, обикнал монашеския живот и бил подстриган за монах. Желаел да служи на Бога в по-усамотено място и да остави манастира, в който живял, Сава се отправил за Йерусалим да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници.

По онова време на изток бил прочут със своя строг постнически живот преподобни Евтимий Велики. Сава поискал да постъпи към неговите ученици, но Евтимий го поверил на блажени Теоктист, брат в съседния манастир. Като го благословил, преподобни Евтимий предсказал, че Сава ще просияе в иноческия живот, ще основе обширна лавра и ще бъде славен наставник на всички палестински отшелници.

В Теоктистовия манастир Сава се отдал изцяло в служба на Бога и минал всички монашески служби с безропотно послушание и усърден труд. Всички се чудели на неговия строго добродетелен живот. Веднъж, пътувайки за Александрия, той срещнал по пътя родителите си, които искали да го отклонят от иноческия живот, но накрая отстъпили пред неговата непоколебима воля.

Като прекарал 12 години в манастира, Сава пожелал по-голямо усамотение. Поселил се в една пещера и там прекарвал дни и нощи в молитва и труд. Работата му се състояла в плетене на кошници, за които от манастира му давали хляб и плодове. Така прекарал 5 години, а след това отишъл при преподобни Евтимий Велики. След смъртта му Сава живял известно време в Йорданската пустиня, в манастира на преподобни Герасим.

Но преподобни Сава желаел пълна самота, за да може изцяло да се предаде на молитва и богомислие. Веднъж, като заспал след дълга молитва, в съня си видял ангел, който му посочил една пещера, където се намирал изсъхналият Силоамски поток. Като се събудил, Сава се отправил към пещерата, намерил я и се заселил в нея. Цял ден и през по-голямата част от нощта той се молел и пеел псалми и се хранел само с корени, които растели покрай пещерата.

Един ден, както събирал корени в пустинята, видял четири разбойници, които били гладни и изнемощели. Пустинножителят изсипал пред тях събраните корени, и от тогава благодарните разбойници започнали понякога да му носят хляб и плодове. Сава, облян в сълзи, си говорел: „О, горко на душата ми! Тия люде за едно благодеяние тъй щедро плащат. А ние получаваме всекидневно от Бога благодеяния, но не благодарим, а в нехайство прекарваме дните си и не изпълняваме Неговите повели.“

Тъй в постоянна молитва и съвършено уединение прекарал Сава няколко години. След това при него започнали да идват и други, които искали тих и усамотен живот. Постепенно цялата долина на Силоамският поток се заселила от пустиножители. Оставили всички грижи за тукашния живот, те само на Бога възлагали своите надежди. Постоянно се молели, спазвали безмълвие и строго въздържание, и Бог чудесно ги охранявал. Преданията за пустиножителите са пълни с примери за чудесния Божи промисъл за тях: ту по чудесен начин им се изпращала храна, ту на жадуващ сред горещата пустиня се откривал неизвестен извор, пустинните зверове послушно оставяли своите леговища в пещерата, избрана от пустинника; чрез силата на кръста се прогонвали бесовски видения, смущаващи понякога самотния пустинник. Всемогъщата Божия десница не преставала да укрепява и опазва отшелниците сред страданията, подвизите и трудовете на избрания от тях живот.

След много години, прекарани в палестинската пустиня, Сава имал радостта да види майка си, която, след като овдовяла, се заселила в един женски манастир до Йерусалим. Като получил след нейната смърт богато наследство, Сава построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, където вече се оформила лаврата или големият манастир. В него се събрали много братя и йерусалимският патриарх поставил Сава за духовен ръководител на отшелническите обители. Той поучавал братята с думи и с пример, учел ги на кротост, смирение, безмълвие, упование на Бога и на пълно отричане от волята си. Починал тихо в пещерата на 94-годишна възраст в 533 г.

На 5 декември имен ден празнуват всички, които носят името Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби, Събина.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой празнува имен ден днес, 4 декември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 30 ноември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 26 ноември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 25 ноември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 16 ноември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 11 ноември 2023 година?

Кой празнува имен ден днес, 8 ноември 2023 година?

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80527
 • GBP
  1
  2.29181
 • JPY
  100
  1.20056
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички