Германският Uniper съди "Газпром" за милиарди евро заради спрените доставки


Германският Uniper съди "Газпром" за милиарди евро заради спрените доставки
Снимка: Getty Images

6446

Германският енергиен концерн Uniper обмисля да съди "Газпром" заради спрените доставки. Става дума за няколко милиарда евро компенсация, която фирмата иска да си върне. Заради спрения газ към Германия Uniper е във фалит и германската държава обмисля да го национализира. През юли федералното правителство купи 30% от акциите на концерна, за да му помогне.

Най-големият вносител на руски газ в Германия отчете загуба от 12,3 млрд. евро за първото полугодие и трябваше да бъде спасен от държавата, след като намалените доставки от "Газпром" го принудиха да купи резервни количества на по-високи цени. Концернът призова всички фирми, които са имали сключени договори, но не са получили договореното количество газ, да потърсят обезщетение от "Газпром". Най-големият вносител на руски газ в Германия с над 12 млрд. евро загуба

Арбитражният съд в Стокхолм, където според източници Uniper ще заведе исковете, многократно е разглеждал спорове за газови договори между "Газпром" и неговите контрагенти, сред които полската PGNiG и украинската "Нафтогаз".

Най-известната корпоративна жертва на енергийната криза в Европа досега, Uniper заяви по-рано тази година, че преразглежда правните стъпки срещу "Газпром" и предупреди, че може да включват арбитражно производство. Такива процедури обикновено отнемат няколко години, преди да се постанови присъда. 

"Разбира се, Uniper ще разгледа подобни искове за щети срещу "Газпром" и, ако има големи изгледи за успех, ще се опита да ги приведе в изпълнение", заяви в имейл финландската Fortum мажоритарен собственик на Uniper.

"Газпром" в момента не доставя газ по газопровода "Северен поток 1", след като потоците бяха намалени от юни насам, като обяви форсмажорни обстоятелства по отношение на доставките, което Uniper отхвърля. "Газпром" разкри кога ще пусне газа по "Северен поток 1"

Компанията преговаря с федералното правителство за национализация, като държавният дял в закъсалия енергиен гигант се очаква да нарасне до 50%. Германското правителство вече притежава 30% от Uniper, след като през юли ѝ отпусна спасителен пакет в размер на 15 млрд. евро. Помощта беше увеличена с около 4 млрд. евро миналия месец, но ситуацията се влоши, след като Русия спря доставките на газ за Германия, принуждавайки Uniper да намери алтернативи.

Германската компания заяви, че намалените доставки от "Газпром", който беше най-големият ѝ доставчик, са довели компанията до ръба на колапса и са главната причина за правителствената помощ, нараснала до 19 млрд. евро. "Нашият продукт, нашите правила": Газпром ограничи още доставките към Германия

На 6 септември ръководителят на Uniper Клаус-Дитер Маубах заяви, че ситуацията с доставките на газ за Европа ще продължи да се влошава. Потребителите ще трябва да поемат тежестта на високите цени на енергията през следващите години, каза той. Маубах призова Европейския съюз да изработи бърз и единен отговор на нарастващите цени на енергията. Очакват ни няколко зими на газова криза и газов режим в Европа

Припомняме, че Uniper ще прехвърли увеличенията на разходите на своите клиенти, въпреки договорите с фиксирана цена. Германският канцлер Олаф Шолц предупреди жителите на Германия да очакват нови увеличения на цените от есента, но обеща допълнителна социална помощ за домакинствата, които имат проблеми с плащането на сметките си за енергия. Германия спасява закъсалия енергиен гигант Uniper, но цената ще платят потребителите

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички