Пожар в терминал за втечнен газ застрашава доставките за ЕС


Пожар в терминал за втечнен газ застрашава доставките за ЕС
Снимка: Getty Images

17461

Европа загуби важна алтернатива на руския газ, в лицето на Freeport LNG, за най-малко 3 седмици, предава Reuters. Операторът на един от най-големите заводи в САЩ за износ на втечнен природен газ се очаква да забави товарите за Европа. Това се случи заради пожар на съоръжението им в Тексас, едно от най-големите американски предприятия за експорт на втечнен газ. САЩ очакват с 25 % повече износ на втечнен природен газ още тази година

Според експерти това ще доведе до загуба на около 940 000 тона втечнен газ (или 13-15 товара), които клиентите на американския оператор ще трябва да компенсират от газохранилищата си. Според анализатори рискът остава, ако спирането продължи по-дълго.

Централата осигурява 20% от преработката на втечнен природен газ в САЩ, а прекъсването дойде след експлозия в съоръжението на брега на залива в Тексас. Това предизвиква сериозни опасения сред клиентите на пазара, които се борят с намалените руски доставки и увеличеното търсене от Азия.

В исторически план компанията е изпращала голяма част от товарите си в Япония и Корея, но прекъсването ще засегне Европа, след като от началото на войната потокът на доставки се пренасочи от Азия към Стария континент. САЩ стават най-големият износител на втечнен природен газ в света

"Ако прекъсването продължи месеци общата загуба може да е много по-голяма и запасите в Европа да се намалят още повече. Така цената на изкупуване на природния газ между Азия и Европа отново ще стане конкурентна", заяви Тамир Друз, директор на Capra Energy.

Новината първоначално намали фючърсите на природен газ в САЩ с 14%, тъй като търговците очакваха, че прекъсването ще освободи доставките и ще помогне за възстановяването на хранилищата. Цените обаче по-късно се възстановиха и се повишиха с 2%.

В Европа цените на газа се повишиха с 1/5 заради притесненията за загубените доставки от САЩ. При затваряне на пазара обаче цените се понижиха. Ако Европа наистина спре да купува петрол и газ от Русия

Цените на Japan-Korea-Marker също се повишиха, като The Platts JKM LNG беше оценен на 23,486 долара за метричен милион британски топлинни единици, което е увеличение от 1,694 долара или 7,8% спрямо предния ден.

Кои са клиентите на Freeport?

BP, TotalEnergies, Osaka Gas, най-големият производител на електроенергия в Япония JERA и южнокорейската SK Gas Trading са сред купувачите на Freeport LNG. BP има най-големия договор от 4,4 милиона тона годишно до 2040 г.

По думите на анализатора от Kpler Рихана Расиди за месец юни Япония е внасяла 6-7% от пълните доставки на втечнен газ от САЩ, като поне 50% от общото количество идва от Freeport. Южна Корея пък е внасяла средно 20% от САЩ през юни за последните две години. Следователно може да загуби най-малко 0,13 млн. тона втечнен газ или около 17% от потреблението.

Около 70% от месечните доставки на Freeport през последните месеци бяха за ЕС и Великобритания. А според източници от индустрията Франция, Обединеното кралство, Турция и Нидерландия са сред най-големите европейски вносители на втечнен газ от американската компания тази година. От 14 пристигнали товара на Freeport през май, 10 от тях са отишли за Европа, 2 за Азия и 2 за Америка. Русия вече не е най-големият доставчик на газ в Европа

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа? 

Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея

Мисията невъзможна: Защо Европа не може да се откаже от руския газ?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички