САЩ стават най-големият износител на втечнен природен газ в света


САЩ стават най-големият износител на втечнен природен газ в света
Снимка: iStock

10064

САЩ могат да се превърнат в най-големия износител на втечнен природен газ (LNG) в света през 2022 г., предвижда годишната прогноза за развитие на пазарите на втечнен газ на концерна Shell, цитирана от ТАСС. През 2021 г. САЩ са увеличили доставките на втечнен газ с 24 млн. тона. САЩ и ЕС залагат на втечнения природен газ

Изминалата година бе белязана от растеж на износа на втечнен газ, въпреки редица непланирани спирания на производствените мощности, повлияли на възможностите за доставки. САЩ са начело в увеличението на доставките и се очаква през 2022 г. те да станат най-големият износител на втечнен газ в света, сочи докладът. Украйна получи първата пратка втечнен газ от САЩ

Китай и Южна Корея са регистрирали най-голямо търсене на втечнен газ в света през миналата година. Пекин е увеличил вноса си с 12 млн. тона – до 79 млн. тона, надминавайки Япония и така се е превърнал в най-големият вносител на втечнен газ в света.

През 2021 г. са били сключени дългосрочни договори с китайски купувачи за доставка на над 20 милиона тона втечнен газ годишно. Това е доказателство, че втечненият газ продължава да играе важна роля за прехода на ключови промишлени сектори в Китай от въглища към газ и постигането на целта за въглеродна неутралност към 2060 г., отбелязва Shell.

Втечненият газ засилва и ролята си на резервен енергоносител в случай на спиране на доставките на енергия. Така през 2021 г. Бразилия е увеличила трикратно покупките на втечнен газ – до над 7 млн. тона, тъй като продължителната суша е довела до намаляване на производството на електроенергия от водноелектрическите централи, се посочва в доклада.

Тъй като сега страните се насочват към създаване на нисковъглеродни енергийни системи и достигане на чисти нулеви емисии, е необходимо да се съсредоточат върху използването на по-чисти видове газ и мерки за декарбонизацията му. Това ще помогне втечненият природен газ да остане надежден и гъвкав източник на енергия в продължение на десетилетия, каза директорът на Shell за газовия бизнес, възобновяемите източници на енергия и енергийни решения Ваел Саван.

В края на 2021 г. САЩ са се наредили на трето място по износ на втечнен газ в света след Австралия и Катар.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Най-големите износители и вносители на петрол в света

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички