Украйна получи първата пратка втечнен газ от САЩ


Украйна получи първата пратка втечнен газ от САЩ
Снимка: PGNiG

5684

Към Украйна се насочва американски танкер с втечнен природен газ (LNG), съобщават украински медии, цитирайки изявление на посолството на САЩ в Киев.

Вчера корабът е пристигнал на терминала за втечнен газ в град Швиноуйшче в Полша, разположен на брега на Балтийско море.

"Това е още една стъпка в предоставянето на помощ на Украйна за постигане на енергийна независимост" (от Русия), се изтъква в изявлението на американската дипломатическа мисия.

На 31 август Вашингтон, Варшава и Киев подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на доставките на природен газ.

В документа се посочва, че това трябва да допринесе за реформа на украинския газов пазар, развитието на инфраструктурата за внос на суровини в Полша и американския износ.

"САЩ са готови да помогнат на Украйна да постигне пълния си енергиен потенциал с американски технологии, ресурси и подкрепа", заяви американският министър на енергетиката Рик Пери след подписването на меморандума.

Според полските държавни служители Полша ще може да прехвърли 6 млрд. куб. метра газ към Украйна до 2021 г. През 2018 г. Украйна е внесла 10,39 млрд. куб. метра газ на обща стойност 3,12 млрд. долара.

Украйна все още не е постигнала споразумение за транзит на газ с Русия. Настоящата сделка изтича в края на тази година. Преговорите между двете страни трябва да продължат в края на ноември.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички